98639
15:20 13.022020

У Хусті греко-католики відзначили 30-річчя повернення собору Святого Вознесіння. ФОТО

Життя 15402

12 лютого, у празник Трьох Святителів, Хустський собор Святого Вознесіння відзначив ще одне велике свято. Цього дня рівно 30 років тому – 12 лютого 1990 року – храм був повернутий його власникам – вірникам греко-католицької церкви.

Урочисте ювілейне святкування зібрало у Хусті на Архієрейську службу Божу, яку очолив помічний єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії владика Ніл, чимало священників та вірників із різних куточків краю.

Зустрів гостей на подвір’ї храму настоятель собору Святого Вознесіння отець Василь Зейкан.

“Рівно 30 років тому з Божою поміччю та завдяки старанням людей, які того часу доклали всіх духовних зусиль, собор Святого Вознесіння знову став тим храмом, де сповідують єдину, святу, соборну, апостольську церкву. Після 41-річної перерви храм знову став уніатським і у ньому залунала молитва, яка виражала віру, надію, любов і сподівання християнські.

Сьогодні наш обов’язок, найперше, подякувати Господу Богу за той дар, що можемо спокійно й вільно сповідувати свою віру. Кажуть так, що 1949-го року нашу Церкву, Мукачівську греко-католицьку єпархію ліквідували. Ні, не ліквідували, а тільки пробували ліквідувати, але попри часи великого лихоліття, гонитву Церква, хоч і жила чотири десятиліття у підпіллі, але розвивалася, бо завжди знаходились ті, хто плекав віру у своєму серці. 30 років тому Христос послав до нашого храму справді доброго пастиря в особі нині покійного архієрея Івана Маргітича. І з того часу вся громада Свято-Вознесенського собору відновила і перед Богом, і перед людьми свою єдність, якої трималася протягом віків.

І сьогодні ми маємо великий обов’язок подякувати Богу за той день привселюдного єднання, подякувати пам’яті тих, хто приклався до того дня і вистраждав його, і помолитися за тих, хто сьогодні продовжує працю на славу Божу”, – зазначив отець Василь.

Святкову Літургію владика Ніл відслужив у супроводі понад двох десятків священників.

“Маємо сьогодні велику радість, що можемо молитися у цьому прекрасному, відновленому вашими стараннями храмі. Дякувати Богу, що Він нам його повернув. Це стало можливим завдяки нелегкій духовній праці. Хочу поділитися з вами словами Cвятішого Отця Папи Франциска, які він нам сказав під час аудієнції, що відбулася у грудні минулого року з нагоди 30- річчя виходу з підпілля Мукачівської єпархії:Мукачівська Церква є Матір’ю багатьох мучеників”. Ці слова глибоко торкнулися наших сердець. Ми пишаємося, що є Церквою цих прекрасних людей, таких мучеників, як владика Маргітич, о.Микола Русинко, владика Теодор Ромжа та інші. Радіємо, що разом із нами є cвідки тих подій – виходу церкви з підпілля – отці Михайло і Юрій Бровдії, Михайло Погоріляк та інші. Адже надзвичайно важливо цінувати цю історію й передавати нашим дітям, тому й відкриваємо пам’ятні дошки священномученикам, щороку проводимо піше паломництво з Хуста до В.Бичкова під назвою “Слідами владики Теодора Ромжі”, щоб, прославляючи Бога, цю пам’ять передавати молодим поколінням”, – розповів під час проповіді владика Ніл.

Розділив радість святкування з парафією і перший настоятель храму о.Михайло Бровдій, який 12 лютого 1990 року разом із архіпастиром, владикою Іваном Маргітичем та о.Юрієм Бровдієм відслужили у храмі першу після 41-річної перерви службу Божу.

Після завершення Літургії владика Ніл виконав приємну місію, відзначивши окремих хустян почесними відзнаками з нагоди тридцятої річниці виходу з підпілля Мукачівської греко-католицької єпархії та за прояв вірності католицькій церкві, особливо за старання під час повернення Свято-Вознесенського собору в м.Хуст. Так, орденами другого ступеня Блаженного священномученика владики Теодора Ромжі були нагороджені Михайло Джанда і Йосип Куртяк, орденами третього ступеня – Іван Вовчок, Степан Куртяк, почесними архієрейськими грамотами Михайло Мурга, Микола Шманьо та Йосип Шелепко.

Богдана КЛЕКНЕР

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини