96788
20:20 19.122019

У Перечині відзначили храмове свято. Фото

Життя 4431

Сьогодні, 19 грудня, церква східного обряду вшановує Святого Миколая Чудотворця. У Перечині для вірників православної та греко-католицької парафій це ще й храмовий празник.

Цього року Миколи припали на четвер, на робочий день, але в обох Свято-Миколаївських церквах було багато людей. Релігійна подія зібрала парафіян та паломників з довколишніх сіл району та Ужгорода.

У греко-католицькому храмі Святого Миколая Божественна Літургія відбулася за участі десятка священнослужителів. Відбувся традиційний обхід церкви з мощами Святого Миколая Чудотворця, читанням чотирьох Євангелій.

Потім була святкова трапеза, яку приготували перечинські вірники. Пригощали бутербродами з аджикою, шпротами, ковбасою, шинкою, сиром, а також голубцями з м’ясним фаршем. Цю традицію з пригощанням голубців у парафії започаткували три роки тому. Страва, без якої не відбувається жодна гостина на Закарпатті, прочанам дуже смакувала. На десерт подали каву, чай і дуже файні і смачні тістечка. Кореспондент «Карпатського об’єктива» також смакувала святкові наїдки і напої, а також спілкувалася із прочанами.

– Ми живемо у Порошкові, з чоловіком їздимо на всі храмові празники Перечинщини. Помолимося, людей побачимо, з’їмо по бутерброду та тістечку, вип’ємо каву. Воно все дуже смакує, бо намолене. А що нам, пенсіонерам, треба? Богу помолитися, людей увідіти, себе вказати, – поділилася враженнями з кореспондентом «КО» Віра Йосипівна.

65-річний пан Іван народився в Туриці, проживає із сім’єю в Ужгороді. Він також ходить на храмові празники. Чоловік розповів, що з дитинства любить Святого Миколая, завжди радий подарункам.

– Мені ся видить, що нема такої людини, яка б не любила Святого Миколая і не чекала від нього подарунків. Ми з жоною ставимо один одному в чоботи мандарини, цукерки, печиво, радіємо як малі діти. Вранці готуємо каву, її п’ємо з тими солодкими подарунками від Миколая. Настрій святковий, хочеться жити. Потім ідемо на празник у Перечин. Сьогодні я приїхав сам, бо жінка мало прихворіла. Я провів прекрасно час у церкві, з’їв бутерброди з шпротами та ковбасою, голубці. До речі, на празник голубцями пригощають лише у Перечині. Господині, яка накрутила стільки голубці, честь і хвала. І здоров’я на многая і благая літ. Голубці такі файні як намальовані і смачні, – мій співрозмовник був щирим і не приховував емоцій.

Кажуть: яка погода на Миколи, така буде і на Різдво. Сьогодні було тепло, сонячно. Отож, розучуємо колядки і готуємося до найсвітлішого християнського свята – народження Ісуса Христа.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах