8620
08:50 19.062016

Біля руїн Хустського замку встановлено меморіальну табличку з ім’ям Ференца Келчеї. ФОТО

Життя 8448

OLYMPUS DIGITAL CAMERAУ суботу, 18 травня, у Хусті відбулися урочистості з нагоди відкриття меморіальної таблички на честь автора угорського гімну, поета зі світовим ім’ям, людини, яка не раз бувала на території сучасного Закарпаття Ференца Келчеї.

В урочистостях з нагоди відкриття пам’ятного знаку взяли участь гості у Угорщини та з різних куточків Закарпаття.

–Сьогодні Хуст збагатився ще одним пам’ятником, адже замок є невід’ємною часткою міста над Тисою, – зауважив Генеральний консул Угорщини в м. Берегово Ендре Саліпскі. – Думаю, меморіальна дошка стане ще однією туристичною родзинкою, що приваблюватиме багатьох охочих побачити мальовничі карпатські краєвиди з висоти узгір’я, що є вищим навіть за єгипетські піраміди.

Слід зазначити, що автором меморіальної плити виступив скульптор Ендре Гіді-молодший з Великої Доброні, виконавцем робіт по зведенню декоративного муру та встановленню пам’ятки – хустянин Михайло Грабар, а виготовлено стелу за кошти КМКС.

–Справа в тому, що Ференц Келчеї часто відпочивав у Вишкові і неодноразово бував у Хусті. Саме тут він написав багато віршів, які стали перлиною світової літератури, оспівав він і власне Хустський замок, який вважав величним і неприступним. Тож ми вирішили профінансувати встановлення меморіальної дошки, аби вона стала нагадуванням краянам та гостям про славну історію Хуста. До речі, стелу оформлено двома мовами – угорською та українською. Думаю, це додасть привабливості історичному місцю та Закарпаттю загалом, – розповів для «Карпатського об’єктива» очільник КМКС, народний депутат України Ласло Брензович.

А під час відкриття пам’ятного знаку вихованці ЗОШ І-ІІ ст. з угорською мовою навчання Анна та Ріхард Міллер ознайомили присутніх із доробком відомого автора, зокрема й із віршем про Хуст.

В мури твої непривітні я, Хустський замку, вдивлявся

Тишу твою з-поза хмар місяць нічний споглядав.

Вітер війнув холодком гробовим й тут-же привид прадавній

З-поміж розбитих колон жестом покликав мене.

Мовив-би хто, чи пориви з грудей чогось варті на цім румовищі?

Мов, співвітчизнику мій, що для нас ця давнина…?

Дальню прийдешність вимірюй упевненим кроком сучасним.

Дій! Розбудовуй! Твори!

Світло! Осяй наш край!!! – йдеться в поезії.

А про історію появи в місті над Тисою стели розповів голова Хустського осередку КМКС Йосип Козьма.

–Меморіальну плиту виготовлено давно, вже років 10. Однак тільки тепер вона оздобила вхід у замок. «Добро» на її встановлення дали депутати міської ради під час І засідання ІV сесії, яке пройшло 8 квітня. Між іншим, ім’я відомого поета ХІХ ст. увічнено й біля підніжжя Замкової гори. Там 11 травня 2013 року теж було встановлено пам’ятний знак видатному угорцю, – наголоси в пан Йосип.

Відтак після символічного відкриття стели за участю Ласло Брензовича на Едре Саліпскі, пам’ятку освятили настоятель римо-католицького костелу святої Анни о. Олександр Сулінчак та пастор Єлизаветинського костелу Лойош Йовзан, а присутні поклали вінки до її підніжжя.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах