82861
15:55 18.052019

Лісові правопорушення і ти: як туристам навчитись їх бачити і розуміти

Життя 1990

17 травня 2019 року в Ужгороді відбувся тематичний семінар, де учасникам на практичних прикладах показували порушення в лісі і як правильно на них реагувати.

Для закарпатських природолюбів, які ходять Карпатами, громадська організація «Екосфера» провела тематичний семінар. Під час заходу, що відбувся на базі клубу Window on America-Uzhhorod у приміщенні обласної наукової бібліотеки ім.Ф.Потушняка, еколог організації Оксана Станкевич-Волосянчук розповіла туристам, на які невідповідності вони можуть натрапити на лісосіках в лісі і як на них реагувати.

Останнім часом в ЗМІ та інтернет-мережі з’явилось дуже багато публікацій і дописів, де небайдужі та активні мешканці області повідомляють про різного роду лісові правопорушення. Поширені ними фото показують апокаліптичні картини вирубаних схилів, а епічні відео-історії із зупиненими лісовозами чи розбірками на лісосіці збирають десятки невдоволених коментарів та сотні «лайків».

Але чи дійсно це так? Чи дійсно кожна рубка незаконна, а кожен лісовоз везе нелегальну деревину? І взагалі, чи дійсно все, що роблять в лісі – злочин?

Сам для того, щоб розвіяти поширені лісові міфи та розставити всі крапки над «і», громадська організація «Екосфера» і зібрала сьогодні туристів-любителів.

«Ми вирішили пояснити всім, хто ходить в гори і не байдужий до проблем лісу, що рубки – не означає злочин. Однак кожен активний турист може допомогти становленню сталих практик в лісовому господарстві, вміючи правильно визначити можливі правопорушення на лісосіці, задокументувати це й повідомити про це нас, екологів», – каже про мету семінару еколог Оксана Станкевич-Волосянчук.

Експерт пояснила, як відрізнити легальну вирубку від нелегальної, якими є види рубок і як це виглядає у лісі. Також фахівець розповіла туристам-учасникам, що вони можуть знайти на цілком легальних рубках і чого там не повинно бути, навівши при цьому практичні приклади зафіксовані туристами і журналістами раніше.

Особливу увагу приділили суцільним та вибірковим санітарним рубкам, а також технологіям лісозаготівлі, які використовуються в лісгоспах сьогодні.

«Якщо ви бачите, як деревину трелюють водотоками – це порушення природоохоронного законодавства. Захаращеність водотоків, забруднення води змивами ґрунту чи паливно-мастильних матеріалів з трелювальної техніки, ерозійні явища, відсутність мостів через річку – це все є природоохоронними порушеннями», – розповідає експерт.

Як пояснює еколог, проведення належної оцінки впливу на довкілля могло б попередити ці ризики і зберегти природу. Нажаль, така практика здійснення ОВД перед лісорозробкою в закарпатських лісгоспах відсутня.

Говорили також про електронний обіг деревини, а також показали де шукати інформацію, що міститься на маркувальних бирках, які прикріплюють на ліс-кругляк.

 

Учасники відзначають корисність отриманої інформації і заявляють про готовність застосовувати отриманні знання на практиці.

«Вся інформація була простою і доступною. Можу сказати з впевненістю, що 95 % інформації я точно не знав і впевнений, що зараз бачитиму в лісі набагато більше. Я із задоволенням ділитимусь усім цим з друзями», – говорить один з учасників, студент Олександр.

«Я, скільки ходила лісом, раніше не знала, на що звертати увагу. А сьогодні почула багато цікавої інформації і зрозуміла, що я можу зробити для збереження лісу й природи», – ділиться враженнями учасниця семінару Інна.

Інтерес до лісових проблем показує на актуальність тем, піднятих сьогодні в Ужгороді, тому найближчим ГО «Екосфера» за наявності інтересу мешканців області до теми, готова провести ще семінари, присвячені лісу. Теми, місце і час будуть залежати від побажань потенційних їх учасників.

«Ми вважаємо, що туристи це чудовий інформаційний ресурс. Вони ходять в гори і бачать те, що робиться в лісі. Головне правильно оцінити те, що вони бачать. Якщо щось вони піддають сумніву, після цих семінарів вони зможуть правильно все задокументувати й надати нам для аналізу», – переконана еколог ГО «Екосфера» Оксана Станкевич-Волосянчук.

 

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах