82470
13:38 14.052019

На Ужгородщині провели щорічний конкурс словацької народної пісні

Життя 4835

У Середнянській дитячій школі мистецтв Ужгородського району10 травня відбувся двадцять перший конкурс словацької народної пісні «Золотий соловей» («Zlatý Slávik»).

Основними завданнями конкурсу традиційно є виявлення і підтримка юних талантів, сприяння розвитку дитячої вокальної творчості, збереження словацьких народних традицій, узагальнення і вивчення передового досвіду роботи із словацьким фольклором. Засновники конкурсу – департамент культури Закарпатської облдержадміністрації, відділ культури Ужгородської райдержадміністрації Середнянська дитяча школа мистецтв і культурно-освітня організація «Матіца Словенска» на Україні – і цього разу зробили все для того, щоби втілити в життя всі поставлені завдання та провести конкурс на високому рівні, повідомляє zakarpattya.net.ua.

Перед початком конкурсної програми всіх присутніх тепло привітали заступник директора Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури, заслужений працівник культури України Василь Барановський, консул Генерального консульства Словацької Республіки в м. Ужгороді п. Яна Дворецка і заступник голови культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» на Україні п. Габріела Бровді.

Цього року в Середнє для участі в конкурсі прибуло 67 учасників з Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського, Воловецького, Мукачівського, Тячівського, Хустського районів, Тячівської ОТГ, Перечинської ОТГ, Полянської ОТГ, міст Ужгорода, Мукачева і Чопа. Змагання проводилося у трьох вікових категоріях: І категорія – солісти-вокалісти та дуети віком від 10 до 11 років включно, ІІ категорія – солісти-вокалісти та дуети віком від 12 до 14 років включно, ІІІ категорія – солісти-вокалісти та дуети віком від 15 до 17 років включно.

Компетентне журі цього року очолила Надія Підгородська – голова циклової комісії «Академічний спів» Ужгородського музичного коледжу імені Д.Є.Задора, заслужений працівник культури України. До складу журі також увійшли: Барановський В.В. – заступник директора Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури, заслужений працівник культури України; Ленарт Л.Д. – голова Президії Ради директорів дитячих мистецьких шкіл Закарпатської області, заслужений працівник культури України і Гайніш Й.Й.– голова культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» в Україні.

Перше місце у І категорії посіла Леся Корда (Великоберезнянська ДШМ). Друге місце розділили Мар’ян Вайдич (Середнянська ДШМ), Катерина Шпеник (Мукачівська ДШМ №1 імені С.Ф.Мартона) і Олександр Гальовчик (Ракошинська ДШМ). Третє місце у цій віковій категорії зайняли Аліна Симкіна (Середнянська ДШМ), Євгенія Ігнатоля (Мукачівська ДШМ №1 імені С.Ф.Мартона), Марія Газій (Великолучківська ДШМ), Наталія Величко (Нижньоселищенська ДШМ) і Софія Плав’яник (Воловецька ДШМ). Серед дуетів у цій віковій категорії перше місце посів дует у складі: Марія Копилець – Яна Половко (Тячівська ДШМ), друге – дует Євгенія Ігнатоля – Катерина Шпеник (Мукачівська ДШМ №1 імені С.Ф.Мартона), а третє місце – дует Ліана Садовчук – Владислава Медвідь з Великолучківської ДШМ.

У ІІ категорії перше місце згідно кількості набраних балів виборола Марія Попович (Мукачівська ДШМ №2), друге місце посіли Євгенія Титичко (Великоберезнянська ДШМ) і Юліана Тороні (Мукачівська ДШМ №2), третє місце розділили Анасатсія Голич (Тарновецька ДШМ), Валерія Балог (Великолучківська ДШМ) і Катерина Беца (Воловецька ДШМ). Серед дуетів у цій віковій категорії перше і третє місця не присуджувались, а другі місця посіли дуети у складі: Даніела Гнаткович – Евніка Гнаткович (Полянська ДШМ) і Віталіна Баюр – Злата Пийтер (Вишківська ДШМ).

У ІІІ категорії перше місце виборола Валерія Галас з Перечинської ДМШ, друге місце посіла Каріна Багінська з Мукачівської ДШМ №1 імені С.Ф.Мартона, а третє місце не присуджувалось. Серед дуетів у цій категорії перемогу святкував дует у складі: Кароліна Ловска – Вікторія Туліпан (Тячівська ДШМ).

Переможці і призери отримали дипломи і грамоти, а також цінні подарунки та пам’ятні сувеніри від організаторів конкурсу. Подяками за участь і сувенірами були також нагороджені всі учасники конкурсу.

Щирі слова подяки і бурхливі оплески присутніх за майстерне ведення програми конкурсу отримав також і вчитель СЗОШ І-ІІІ ст.№4 м.Ужгорода, незмінний ведучий конкурсних програм – неперевершений Янко Поханіч. Телевізійну версію конкурсу записували Габріела Бровді і Мілан Товт із словацької редакції телеканалу «Тиса-1».

Окремої подяки заслуговує велика робота всіх без винятку викладачів і концертмейстерів навчальних закладів, які готували учасників; а також робота керівників інструментальних колективів мистецьких шкіл, які забезпечили виступам учасників конкурсу якісний музичний супровід.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах