«Огинь і мнясо» у Мукачеві: коли не тільки смачно, але й весело
Сотні кілограмів шашлику, рульки та картоплі смажать на гастрономічному фестивалі “Огинь і мнясо”. Вже кілька років поспіль це смачне свято манить гостей не тільки із Закарпаття, але й з усієї України.
Щорічно до Дня Святого Флоріана, який вважається покровителем професій, пов’язаних з вогнем: пожежників, металургів, ковалів, скловарів, пивоварів, пекарів, гончарів тощо, у місті над Латорицею проводять такий тематичний фест.
З 3 по 5 травня в парку “Перемога”, на гостей фесту очікують смачні закарпатські страви, пиво та конкурс на кращу страву на вогні.
– Цей фестиваль ми проводимо вже вчетверте. Цьогоріч він вже в самостійному статусі та розширеному форматі. Основне його спрямування – це приготування страв на вогні, – розповідає Беата Столяренко, керівник туристично-інформаційного центру Мукачева. – У травні традиційно розпочинається сезон пікніків та походів. Тому такий фестиваль – дуже доречний. Якщо у минулі роки ми запрошували якесь спеціальне жюрі, аби визначити найкращу страву на вогні, то цьогоріч ми вирішили, щоб її визначали наші гості. Між іншим, це були не закарпатці, а туристи із Дніпропетровська, Кіровограда, Харкова, Львівської області. Ми представили кілька страв і вже гості обирали найкращу. Оцінювався зовнішний вигляд, смак і загальне враження. Зрештою переможцем став Віктор Погань з Ужгорода.
Сам переможець розповідає, що секрет його успіху – це просто любити те, що робиш:
– Ми готували домашні ковбаски в баранячій кишці, молоденькі ребра, стейк і це все було зроблено в солодкому томатному соусі. Перед тим, як подавати страви на розсуд жюрі ми самі скуштували і нам теж дуже сподобалося! А ще я приготував картоплю із салом, готували спочатку у фользі, а потім на відкритому вогні. Між іншим ми перемогли також і минулого року. Наш секрет успіху простий – це вкладати у те що ти робиш, усю душу.
Окрім страв на вогні відвідувачам пропонують також скуштувати закарпатське вино від найкращих виноробів – переможців фестивалю “Червене вино”. Для дітей організатори вигадали пінну дискотеку, анімацію та різні майстер класи пов’язані з вогнем. А після смачненького учасники фестивалю мали нагоду порухатися під час проходження “Туристичної смуги перешкод”.
Від таких розваг туристи були просто у захваті.
– Містечко дуже гарне. Цікава архітектура, хороші люди. Ну і звісно, дуже смачна кухня. Сьогодні ми вперше пробуємо бограч. Це дійсно дуже смачно. І така цікава подача у хлібі. Ми ніколи такого куштували, – розповіла туристка із Луцька Любов Богуцька.
Розважати містян та гостей Мукачева будуть творчі колективи міста, “Міні день танцю” за участю вихованців Мукачівського центру дитячої та юнацької творчості та Dance & Fitness Studio “Art-Line”.
А на останок головну сцену фесту запалюватимуть Jane, KARI, Мартіна Кельман, Verba, гуртів “Наш няньо”, АНЦЯ та Vandor, Brevis vocal group, вогняне шоу від Театр вогню “Fire Life”.
Христина БІКЛЯН
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися