На Закарпатті молода капуста стрімко подешевшала
Рання капуста на Закарпатті стрімко подешевшала. Якщо перед Великоднем кілограм качанистої продавали по 55-40 грн., то вже вчора, 4 травня, – по 15-13 грн. Буквально за декілька днів овоч втратив у ціні 75 відсотків.
Як відомо, ранню капусту, як й іншу городину – огірки, помідори, редиску, зелену цибулю, кріп – вирощують у парниках та теплицях на Іршавщині, Виноградівщині. Реалізовують гуртом та вроздріб на ринках області, везуть і за перевал.
Хто хоче мати голубці та салат із свіжої капусти на великодньому столі, мусить розкошелитися. Тим паче, на Срібній землі побутує святий звичай: на гостині мають бути голубці. До того ж, із-за кордону повернулися заробітчани, які скучили за домашньою кухнею.
– Скуповувала продукти перед Великоднем декілька днів. Витратила п’ять тисяч. За три головки свіжої капусти заплатила 120 гривень. Накрутила голубців з кілограма рису. Мої домашні та гості все з’їли, так і має бути: для того людина і готує, – розповіла Мар’яна Степанівна з Ужгорода кореспонденту «Карпатського об’єктива».
Люди, які прийшли в суботу 4 травня на Зелений ринок, що на площі Корятовича, здивувалися, що капуста після свят так стрімко подешевшала. На деяких точках продавці тримали ціну – правили по 20 за кг, але черг не було, бо ж капусти на ринку та за рогом було достатньо по 15 грн. На двох точках продавали вже і по 13 грн. За чималий качан капусти я заплатила 16 грн. Перед Пасхою за менший виклала 38.
Наша читачка з Іршавщини пані Сніжана повідомила кореспонденту «Карпатського об’єктива», що вчора, 4 травня, на ринку в Іршаві зранку кілограм капусти продавали по 15 грн., в обід – по 13 грн. А три дні тому, 1 травня, качанисту продавали по 50-45-40 грн. – кожен продавав як хотів.
У Перечині така ж ситуація, як і по всій області. На початку Страсного тижня кілограм капусти продавали в основному по 40 грн., а у Великодню суботу – по 28. З четверга – по 16-15 грн. А торішня білокачанна, як не дивно, дорожча – 22-25 грн.
На іншу ранню городину ціни майже не змінилися.
Тетяна Грицищук, фото автора
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися