Фестиваль білого вина у Берегові п’янить і кличе весну
Ніжне, грайливе і таке ароматне… Здається, воно увібрало в себе усі дари цього благодатного краю: золото сонця, спрагу землі, терпкість вітру… Підносиш келих до вуст – і не можеш надивуватися! Воно виграє розкішною палітрою. Фруктові нотки, неймовірні кольори та відтінки. Тож після дегустації залишається дивовижний післясмак.
Вже шістнадцяту весну поспіль Берегівщина стає справжнім центром виноробства. Тут, у самісінькому центрі міста, на любителів сонячного напою чекають унікальні сорти вин, смачні страви та всілякі смаколики.
Відкривали свято традиційно – із святкової ходи учасників Берегівського Винного ордену ім. Святого Венцела. Цей орден об’єднує найкращих місцевих виноробів. Тож вони і є головними натхненниками фестивалю.
Честь першим відкривав свято по праву надали канцлеру лицарського ордену Тіберію Томпі.
– Я пригадую, як тільки починався створювати цей фестиваль… Кілька ентузіастів-виноробів взялися за цю справу і досягли небачених результатів. Наші винороби постійно привозять додому нагороди із різних престижних конкурсів, – наголосив пан Тіберій.
До привітань приєднався також Матяш Сіладі, Генконсул Угорщини в Берегові, який зазначив, що саме Берегівщина задає тон популяризації закарпатських вин, особливо, що стосується домашнього виноробства. Винороби усердно працюють над поширенням культури споживання вина та запровадженням європейської винної етики.
За словами заступника Берегівського міського голови Михайла Ляшка, Бергівщина – це край сухого білого вина. Власне, звідси й фестиваль отримав таку назву.
– Ми пишаємося тим, що саме в нашому краї народився і став справжнім святом цей захід. Окрім дегустації, усі бажаючі мають нагоду поспілкуватися з виноробами, дізнатися усе про нові сорти, а також почути цікаві легенди.
Під час урочистостей здійснилася церемонія посвячення у лицарі нових членів Ордену та нагородження переможців конкурсу кращих вин.
Смак та аромат цих вин дійсно неповторний, кажуть гості фестивалю. Сухі, десертні, напівсолодкі. Білі, рожеві та червоні. Кожен обирає те, що до вподоби. Найголовнішим фактором при виборі сонячного напою є індивідуальні смакові вподобання кожної людини, кажуть винороби. Цього року учасники фестивалю пропонують гостям свята, як свої найвідоміші сорти, так і дивують новинками.
Святковий настрій учасникам та гостям фестивалю дарувала насичена культурна програма. Тож можна з впевненістю сказати, що фестиваль білого вина вдався на славу. Усе тому, що – це дійсно колоритне свято, з присмаком кращих виноробних традицій.
Христина БІКЛЯН
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися