75055
19:18 9.022019

Закарпатський краєзнавчий музей створив календар із коштовних експонатів

Життя 3117

Коштовна iсторiя. Закарпатський обласний краєзнавчий музей iм. Т. Легоцького уперше має календар зi своїми скарбами.

Однi з найкоштовнiших експонатiв безцiнної колекцiї головного музею Закарпаття прикрасили настiнний календар на 2019-й рiк.

Вiн має назву «Коштовна iсторiя» i показує справдi видатнi речi. Частину цих експонатiв, якi зберiгаються у фондах, вiдвiдувачi не бачили, або мали таку нагоду лише пiд час виняткових подiй. А на обкладинцi – предмети, якi показують уперше, вони ще нiколи не були виставленi в експозицiї. Це золотi прикраси зi скарбу XVI – XVII cт., знайденого у селi Паладь-Комарiвцi (Ужгородський район) у 2017-му роцi: нашивка на жiночий головний убiр та перстень.

«Коли виникла iдея зробити календар, присвячений Краєзнавчому музею, можна було пiти простiшим шляхом i показати оселю закладу Ужгородський замок, й щось загальне про експозицiї, чи дати одночасно багато всього. Але я запропонував показати те, що бачать менше, i зробити серiю фото про скарби музею, придiлити максимальну увагу до кожної речi. Обрати було непросто – колекцiї музею багатющi. Вiдзняв експонатiв бiльше, нiж ви бачите в календарi, тим паче, що це було дуже цiкаво: майже торкатися оригiналiв речей, деяким з яких бiльше трьох тисяч рокiв, й якi мають видатну iсторичну цiннiсть. Сконцентруватися ж вирiшили на тому, що якнайкраще презентує iсторiю Закарпаття як тривалу, цiкаву, навiть заплутану, багатонацiональну i, власне, коштовну», – розповiдає автор концепцiї календаря i свiтлин фотограф Сергiй Гудак.

З-помiж десяткiв експонатiв обирали найбiльш презентабельнi й iсторично, i вiзуально. Серед них – шабля трансiльванського князя i польського короля iштвана Баторi, 1576 р., з колекцiї Тиводара Легоцького; про цей скарб мрiє не один музей Європи. На сторiнцi лютого представленi римськi монети iii столiття. Травень – елементи кiнської упряжi, якi Марiя Терезiя подарувала єпископу Мукачiвської греко-католицької єпархiї Андрiю Бачинському 1775 р., i вони, до речi, синьо-жовтої барви. Червень – Мукачiвський Псалтир XIV-XV ст., рукопис на пергаментi. У серпнi – бронзовий меч Х ст. до н. е., зi скарбу, знайденого в с. Негрово (iршавський район). Лицарськi обладунки, цiкавi предмети побуту, коштовнi прикраси… Кожен мiсяць – це унiкальний предмет чи комплект, який стосується iсторiї нашого особливого краю, показаний якнайдетальнiше.

Строгий i стильний дизайн календаря, який покликаний пiдкреслювати скарби музею, виконав дизайнер Олег Олашин. Непросте замовлення випустив друком Полiграфцентр «Лiра», i приємно, що такої високої якостi вдалося досягти в Ужгородi. Замовник календаря – ТОВ «Ужгородський замок», мета проекту – надихнути до вивчення минувшини Закарпаття та вiдвiдин його найцiкавiших куточкiв, у тому числi власне замку старовинної фортецi, серця мiста.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини