64313
13:40 24.092018

В Ужгороді відгуляли колоритний «Берчені фест»

Життя 2755

23 вересня на території Ужгородського замку провели вже ІІ «Берчені фест». Організатором заходу виступила громадська організація «Про культура субкарпатіка», мета якої відтворювати традиції Закарпаття через образи угорських історичних персонажів.

Розпочали фестиваль з історичної подорожі у далекий 1696 рік, коли граф Міклош Берчені дав обіцянку з року в рік влаштовувати пишні гуляння на честь своєї коханої дружини Крістіни Чакі. На сцену вийшла пара в історичних костюмах своєї епохи та закликала гостей разом святкувати.

Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та голова ГО «Про культура субкарпатіка» зауважила, що після того, як декілька років тому у внутрішній дворик Ужгородського замку повернули скульптури Міклоша Берчені та Крістіни Чакі, ми знову можемо заглибитися в історію та відчути дух минулого.

«Сподіваюсь, ми й надалі, з року в рік, проводитимемо «Берчені фест» – фестиваль традицій та історії, пам’ятатимемо могутню постать Міклоша Берчені. Ця видатна людина була мудрим керівником, знала декілька мов та була готова зробити все для власного народу. Ми гідні нащадки, продовжуємо традицію та цінуємо всі здобутки графа Берчені», – зазначила пані Ілдика.

Гостей привітав й Генеральний консул Угорщини в місті Ужгород Йожеф Бугайла, зауваживши, що така подія вже стала гарною традицією та надасть змогу повернутися до минулого і трохи глибше у нього зазирнути.

На території замку було чимало розваг: численні ятки майстринь, де дітки малювали на склі, робили ляльок, в’язали, плели браслети з бісеру та шкіри і багато іншого. Малеча бігала від одного заняття до іншого, боячись щось пропустити.

Зі святкової сцени своїми виступами гостей розважали народні танцювальні та вокальні колективи. Родзинкою святкування став запальний виступ відомого угорського гурту «Balkan Fanatik» та фаєр-шоу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах