64063
15:57 20.092018

На Закарпатті катастрофічно бракує робітників

Життя 4260

Цьогоріч на традиційному ярмарку кар’єри, яка відкрилась в приміщенні Ужгородського міського центру зайнятості – ажіотаж. Понад 35 представників різних підприємств та організацій краю представили свої вільні вакансії. А їх як виявилося тепер чимало…

До приватних підприємств додалися і державні структури. Саме там, де колись вільну вакансію знайти було годі, нині – прошу. Робітників не вистачає у медичній, правоохоронній, адміністративній, педагогічній галузях тощо. А що стосується робочих професій, то й поготів. Катастрофічно бракує працівників на залізниці (монтерів колії), в’язальників джгутів, швачок, електромонтерів, електрогазозварювальників, слюсарів, токарів, водіїв, мулярів, а також медсестер, кухарів, продавців.

Воно й не дивно, адже за останніми даними, понад 200 тис. закарпатців працює за межами області.

– Останнім часом такі заходи ми намагаємося проводити у всіх містах краю. Наша мета – щоб роботодавці знайшли тих людей, які їм потрібні. А також, щоб ті люди, які шукають роботу знайшли собі гідне місце праці. Окрім того, такими заходами ми намагаємося профорієнтувати нашу молодь, – наголосив керівник Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич. – Окрім ринкоутворюючих підприємств, нині на ярмарку вакансій можемо побачити і ДСНС, і швидку допомогу, і поліцію. Так, зараз у нас є великий відтік кадрів. Але хочу зазначити, що зараз у нас є вакансії, де середня заробітна плата сягає 12-15 тис грн. Це насамперед робітничі професії.

За словами начальника відділення персоналу аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС України в Закарпатській області Олега Борокова, їхня структура нині взяла участь в ярмарку вакансій, оскільки гостро потребують водіїв усіх категорій, трактористів, начальників відділень, водолазів, саперів тощо.

– Вимоги до кандидатів прості: здоров’я моральне та фізичне, несудимість, а також бажання працювати та вчитися. При укладанні одноразового контракту виплачується грошова допомога у сумі – 14 096 грн. Зарплата у нас починається від 7 тис. гривень.

Державна прикордонна служба теж взяла участь у ярмарку вакансій. Відтак запропонувала різноманітні робочі посади: від кухарів до кінологів.

– Також нині ми презентуємо Національну академію державної прикордонної служби. Що стосується вакансій, то їх у нас багато. Середня заробітна плата – 8 тис. грн. Для сержантського складу – 12 тис. грн. Утім очікуємо на підвищення, – розповів Андрій Крутовус, начальник окремого комплектувального центру в Закарпатській області.

Тож роботодавці інформували усіх допитливих про умови працевлаштування як в усній так й письмовій формах. Лише за першу годину роботи ярмарку кар’єри, його відвідали більше сотні ужгородців, а також студентів та школярів.

Отримавши інформацію від роботодавців, кожен намагається знайти роботу яка йому найближче до душі, хоча майже всі зізнаються, знайти її важко, адже для всіх вона повинна бути в першу чергу з гідною заробітною платнею та хорошими умовами працевлаштування.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах