617
10:40 7.042016

Чи можна компенсувати шкоду від афери з продажу квартири

Життя 2239

«Минулого року я вирішив продати квартиру. Подав оголошення до ріелторських компаній міста. У зв’язку з виїздом за кордон на місце постійного працевлаштування я склав довіреність на право продажу квартири своєму другу. Він продав її за ціною, на 30% нижчою за середню по місту. На моє велике здивування, покупцем стала його дружина. Про цей факт я дізнався не одразу, оскільки вона не змінювала свого дівочого прізвища при укладенні шлюбу. Поясніть, яким чином я можу компенсувати шкоду від такого продажу квартири. Олександр, Мукачево»

index12

Найбільш правильним та дієвим способом захисту вашого права є звернення до суду з вимогою про визнання договору купівлі-продажу квартири недійсним. Вимоги до здійснення представництва за довіреністю стосовно вирішення майнових питань (у тому числі продажу нерухомого майна) регулюються Цивільним кодексом України. Відповідно до його положень, представництвом є правовідносини, в яких одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку представляє. Також законом покладено певні обмеження на представника, зокрема він не може вчиняти правочин від імені особи, яку представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником котрої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, установлених законом. Оскільки, відповідно до законодавства, майно набуте за часів шлюбу, є спільним сумісним майном подружжя, то виходить, що ваш представник, здійснюючи продаж, усвідомлював і бажав таким чином отримати вигоду – придбати квартиру за заниженою ціною задля досягнення інтересів своєї сім’ї. За таких обставин має місце очевидний особистий інтерес вашого представника, що є неприпустимим. Ці обставини можуть бути кваліфіковані судом як зловмисна домовленість представника однієї сторони з іншою стороною. Законодавством визначено, що у випадку наявності такої домовленості правочин (у цьому випадку договір купівлі-продажу квартири) може бути визнаний судом недійсним.

Тому сміливо звертайтеся до суду з такою вимогою. Скасувавши договір купівлі-продажу, продайте квартиру самі або виберіть іншого представника, вказавши в довіреності умови продажу (найменшу можливу та прийнятну для вас ціну, обмеження щодо продажу квартири певному колу родичів довіреної особи тощо). Крім того, не забудьте якомога швидше скасувати довіреність на свого колишнього друга в нотаріальному порядку та до подання позову подати до суду заяву про забезпечення позову шляхом заборони відчуження спірної квартири для унеможливлення її перепродажу відповідачами, поки ви шукатимете правди в суді. Бажаю вам успіху.

Віталій БУРИШИН, адвокат

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах