53987
10:27 26.042018

Закарпатські рятувальники влаштували брифінг на тему запобігання пожежам у природних екосистемах

Життя 2375

DSC_0155 копия“Кількість пожеж на Закарпатті у порівняні із аналогічним періодом 2017 року зменшилась. Наразі фіксуємо 602 пожежі, у той час як минулоріч, за такий саме період, їх було 813. Тож дійсно, пожеж поменшало. Але радіти цьому не варто, адже попереду літо і аномальна спека, яку нам прогнозують синоптики, і розслаблятися зарано. Та і не до відпочинку зараз пожежно-рятувальним підрозділам, адже вогнеборці ліквідовують від 5 і більше пожеж сухотрав”я за добу. На сьогодні у області вже зафіксовано 250 пожеж у природних екосистемах. За такий же період 2017 року виїздів було 434, що є вдвічі більшим, ніж тепер. І це ще не кінець, адже з початком літньої спеки додадуться пожежі викликані самозайманням, високими температурами повітря, тож крива пожеж піде вгору”,- зазначив під час брифінгу, що відбувся 25 квітня, перший заступник начальника Управління ДСНС у Закарпатській області Володимир Ціцей.

Звісно ж, до пожеж у екосистемах найчастіше призводить людська халатність: спалювання на полях стерні, сухої трави й сміття на території приватних дворогосподарств, недбалість під час паління та користування вогнем тощо. При цьому громадяни не задумуються, що можуть самі ж постраждати від свого недбалого ставлення до безпеки. У 2018–му вже маємо два випадки травмування людей через недбале й необережне спалювання сухої рослинності. Так, 1 березня каретою швидкої допомоги до Хустської центральної районної лікарні з опіковими травмами, було доставлено мешканця с. Сокирниця Хустського 1966 року народження. Опіки чоловік отримав внаслідок спалювання сухостою та сміття на території власного дворогосподарства. Майже аналогічний випадок стався 13 квітня у с. Великі Лучки Мукачівського району. Тут під час спалювання минулорічної трави та сміття отримала опікові травми місцева мешканка 1935 року народження. Жінку було госпіталізовано до Мукачівської центральної районної лікарні, повідомила “Карпатському об’єктиву” У ДСНС України у Закарпатській області.

Також, занепокоєння викликає надходження з кожного району інформації про загорання сміття, залишків сухої трави, рослинності, кущів у місцях розташування газо- та нафтопроводів та інших об’єктів підвищеної небезпеки, поблизу АЗС та суміжних до житлових масивів територій. Такі неправомірні дії громадян призводять до забруднення повітря продуктами горіння, пошкодження унікальної заповідної рослинності, завдають значної шкоди якісному стану ґрунтів а подекуди можуть призвести до справжнього екологічного лиха.

Пожежі сухотрав’я – це не лише знищене й пошкоджене майно громадян, забруднене навколишнє середовище, а й великі збитки для держави у цілому… Наші краяни особливо не переймаються, що незагашене багаття, чи тліючий недопалок кинутий поблизу лісових насаджень можуть призвести до пожежі в лісі, з величезними збитками. Окрім знищеної флори та фауни величних закарпатських лісів, які є гордістю нашого краю, збитки завдаються й пожежно-рятувальним підрозділам. До слова, виїзд одного пожежно-рятувального підрозділу на ліквідацію такого загорання обходиться державі у суму близько 37 тисяч гривень. Не важко підрахувати, що на ліквідацію загорань сухостою та сміття пожежно-рятувальними підрозділами впродовж цього року було витрачено державних коштів на суму більшу ніж 8 млн. гривень. Дуже шкода, адже ці кошти держава змогла б витратити на сучасне технічне переоснащення вогнеборців для успішного виконання нами завдань за призначенням.

“Підрозділами Управління ДСНС у області протягом року проводиться цілий комплекс профілактичних заходів щодо упередження «вогняного лиха» в екосистемах. Однак лише зусиль вогнеборців замало. Тож хочеться вірити в те, що з громадяни будуть максимально обережними при поводжені з вогнем та суворо дотримуватимуться правил поведінки в лісових масивах, щоб не наражати себе на небезпеку і не завдавати роботи іншим. А ви, представники засобів масової інформації, маєте допомогти Службі порятунку у боротьбі із пожежами сухої трави і донести через екрани телелвізорів інформацію щодо заборони спалювання сухостою та дбайливого ставлення до довкілля”, -підсумував брифінг Володимир Ціцей.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті відкрили меморіальну дошку на честь полеглого Героя Руслана Гребенюка
17:15
«Земля радіє сонцю»: у ПАДІЮНі відбулося свято весни
17:00
В Ужгороді віддали шану загиблому захиснику – солдату, стрільцю-помічнику гранатометника Івану Бенці
16:47
Віцепрезидент АсМАП про затримання та мобілізацію водіїв вантажівок: працюємо над вирішенням питання з ОВА
16:35
У Малому Березному сталася автотроща
16:11
Пенсійники Закарпаття підсумували роботу за перший квартал поточного року
16:00
На Хустщині мешканець селища викинув тушки тварин
15:41
В Ужгороді провели традиційний шаховий турнір
15:29
Поліція Міжгір’я завершила розслідування за фактом убивства собаки у Пилипці: обвинувачений постане перед судом
15:18
Мільйон гривень збитків бюджету: за матеріалами Бюро економічної безпеки на Закарпатті судитимуть підприємця
15:08
Всі новини