52171
20:20 29.032018

У Берегові відкрилася персональна виставка Степана Шолтеса. ФОТО, ВІДЕО

Життя 6001

У середу, 28 березня, у будівлі Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ відбулося урочисте відкриття виставки заслуженого художника України, архітектора Степана Шолтеса. Організатором заходу виступило Товариство угорських митців Закарпаття імені Імре Ревеса.

IMG_9775

Поціновувачі мистецтва вже мали не одну нагоду насолодитися творчістю художника на колективних виставках, але завдяки саме цій експозиції всі присутні можуть краще зрозуміти задум та ідеали художника. Крім того, колекція картин Закарпатського угорського інституту отримала цінний подарунок – Степан Шолтес подарував навчальному закладу одну зі своїх останніх робіт.

На виставку завітали представники Консульства Угорщини у місті Берегово, Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ-КМКС», Борнобаш Кейс, депутат Закарпатської обласної ради та Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ.

Агнеса Куліна голова Товариства угорських митців Закарпаття імені Імре Ревеса розповіла основні біографічні моменти життя Степана Шолтеса. Так, митець народився 26 травня 1944 року в Ужгороді. Його батько – Золтан Шолтес був греко-католицьким священиком та художником, а мати Шаролта Мийгеш – шкільна вчителька.

У 1961 році майбутній художник розпочав своє навчання у Київському державному художньому інституті на факультеті архітектури, який закінчив з відзнакою. З 1969 року Степан Шолтес стає членом Національної спілки архітекторів України, а з 1972 року починає брати участь у виставках, експонуватися в Німеччині, США, Франції та Чехії. З 1991 року очолює Об’єднання професійних художників Ужгорода.

Дюло Фодор проректор із науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків зауважив, що не пройшло і місяця після організованої Товариством угорських митців Закарпаття весняної експозиції: «Тоді я побажав їм не зупинятися на досягнутому, а зараз ми знову зібралися в нашому виставковому залі. Я дуже радий, що Закарпатський угорський інститут може приймати в себе персональну виставку Степана Шолтеса. Дякую йому за чудові роботи, кольори та відчуття».

В коментарі «Карпатському об’єктиву» Степан Шолтес змалював своє бачення творчості та власного стилю: «Я архітектор, але дивлюся на речі з митецької точки зору. Тому якщо я малюю дерев’яні церкви – я не тільки зображую їх на папері, я намагаюся передати їхнє ідеальне єднання з природою навколо. Основний девіз всіх моїх робіт – приносити людям радість чи то в кольорі, чи то у формі, чи то у тематиці. Це все переплітається з моїм життєвим гаслом – «В горах моє серце».

Степан Шолтес називає себе художником-пленеристом, адже він малює під відкритим небом, а більшість його робіт пейзажні. 99 % часу він проводить надворі і розповідає, що отримує від цього величезне натхнення, яке хоче передавати через свої картини.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах