48590
18:50 26.012018

У Перечині немічні та одинокі люди залишилися напризволяще

Життя 2876

78-річна пані Марія з Перечина проживає сама в однокімнатній квартирі. Має першу групу інвалідності. Без сторонньої допомоги їй не обійтися. Тричі на тиждень приходила до неї робітниця з Територіального центру соціального обслуговування, яка прибирала в хаті, допомагала господині провести гігієнічні процедури. Щодня, крім вихідних та святкових днів, приносили з центру обіди.

територ центр

27 грудня соцпрацівниця вручила лист пані Марії за підписом директора терцентру Ірини Янцо. У ньому зазначено: «З 1 січня 2018 року на території м. Перечин Перечинським районним територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) обслуговування не здійснюватиметься, а надання Вам послуги догляду вдома відділенням соціальної допомоги вдома буде припинено.

Додатково повідомляємо, що для задоволення потреб в отриманні соціальних послуг на території Перечинської об’єднаної територіальної громади Вам слід звернутися до Перечинської міської ради».

Такі повідомлення від центру отримали люди, котрі проживають на території ОТГ.

«Карпатський об’єктив» вирішив з’ясувати причину та шляхи вирішення цієї не вельми приємної ситуації, заручниками якої стали одинокі та немічні люди.

Директор Перечинського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Ірина Янцо розповіла, що центр діє з 1999 року, у своїй роботі керується чинним законодавством. У його структурі є три відділення: соціальної допомоги вдома, денного перебування, грошової натуральної допомоги. Протягом 2017 року допомогу отримало 1066 чоловік Перечинського району.

У центрі 43 штатні одиниці, з них 8 соціальних робітників, які надавали послуги 295 особам, зокрема й 16 одиноким, які проживають на території новоствореної ОТГ. Нагадаємо, до Перечинської ОТГ входять місто Перечин, села Сімер, Сімерки, Ворочево, Зарічево.

– Ці восьмеро соціальних робітників отримали попередження щодо звільнення, бо з міського бюджету не виділено коштів для їхньої зарплати, – каже Ірина Теодорівна. – До 26 лютого вони працюють, виконують певну роботу, яку я їм доручила, розносять повідомлення людям.

Дає копію листа від 12.12.2017 року, адресованого голові Перечинської ОТГ за підписом голови Перечинської РДА В.Олефіра. У ньому пан Олефір, крім іншого, рекомендує «для належного функціонування Перечинського районного територіального центру соціального обслуговування передбачити міжбюджетний трансфер районному бюджету в сумі 809,3 тис. грн на утримання соціальних працівників, які обслуговують осіб, що проживають на території ОТГ».

Іван Погоріляк підтвердив, що лист від голови РДА надійшов до міської ради, але пізно.

– У листі вказана сума 809,3 тис. грн, яка нічим не обґрунтована. Коли ми отримали лист, у нас уже був розроблений проект бюджету на 2018 рік, котрий ми затвердили 21 грудня. Такі питання протягом тижня не вирішуються. Торік у жовтні – листопаді я просив голову РДА Віктора Олефіра обговорити питання щодо передачі повноважень, але він уникав мене. Потім дав вказівку звільнити соцробітників. Для того щоб нам прийняти соцпрацівників, потрібно створити комунальну установу. РДА в особі Олефіра дала усну вказівку не обслуговувати немічних, які проживають на території ОТГ, хоча соцпрацівники будуть отримувати зарплату до 26 лютого.

На засіданні чергової сесії 15 лютого маємо намір створити комунальну установу із соціального захисту і прийняти на роботу соціальних робітників. З 1 березня ця структура запрацює, – запевнив І.Погоріляк.

Тетяна ГРИЦИЩУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах