На Закарпатті селяни заготовляють суцвіття глоду колючого
Глід колючий – поширений і відомий чагарник. Його можна зустріти дуже часто, він невибагливий, і росте практично всюди.

Хоча і колючий, але славиться своїми суцвіттями та плодами, які застосовують для лікування розладів діяльності серця, серцево-судинних захворювань, неврозів, гіпертонії та інших хвороб.
Травень – час цвітіння глоду. Закарпатці заготовляють його суцвіття для власних потреб.
-15 років маю проблеми з серцем. Кожні півроку лягаю в лікарню, де проходжу курс лікування. Вдома приймаю ліки, які назначив кардіолог, п’ю чай з квітів, настоянку з плодів глоду, – розповідає 70-річний пан Василь з Хустщини. – Щомісяця ліки дорожчають, тієї мізерної пенсії ледве вистачає, аби не піти жебрати, тому купити всі ліки не можу. Аби зекономити трохи грошей, то глід не купую в аптеці, а заготовляю сам, а також настоянку готую.
Ужгородці Валентині глід також допомагає долати недугу. Жінка має проблеми із судинами.
-Декілька років тому лікарі поставили діагноз: «Вегето-судинна дистонія». Я дипломований біолог, то знаю, що глід має заспокійливу дію, – каже жінка. – Оскільки на спирт маю алергію, то з глоду готую тільки чаї. У час цвітіння їду до батьків на Іршавщину і там у чисто екологічних місцях заготовляю суцвіття глоду колючого. До справи залучаю і сина.
Тетяна Грицищук, фото автора
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися