35799
11:02 1.072017

Всеукраїнський день архітектора на Закарпатті: свято й важлива робота водночас

Життя 2928

Вчора, 30 червня, відбулася розширена колегія управління містобудування та архітектури облдержадміністрації.

8

Серйозна робота членів колегії розпочалася з приємної миті… До дня архітектора України були нагороджені найпочесніші, цього року, представники цієї творчої професії. Тож почесною грамотою обласної державної адміністрації були нагороджені Володимир Бабинець, завідувач сектору ведення Єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов, Владислав Ганзел, архітектор, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки архітекторів України, Роман Микитин, заступник начальника управління-начальник відділу містобудівного кадастру та регіонального розвитку, а також Володимир Павлей, архітектор, член закарпатської обласної організації Національної спілки архітекторів України. Почесні грамоти урочисто вручав Віктор Мікулін, заступник голови ОДА, який також привітав всіх присутніх з професійним святом й подякував представникам професії за вклад у розбудову області.

Після урочистої частини зі святом своїх колег привітав і Микола Пігуляк, головний архітектор нашої області, який розповів про порядок денний розширеної колегії.

Тож в останній день червня обговорювалося таке важливе питання як «Новації та зміни у законодавстві України у сфері містобудування і архітектури», доповідачем якого був Максим Павлей, начальник відділу містобудування та архітектури управління. Обговорення проекту Закону про внесення  змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» № 6403 від 21.04.2017 викликало конструктивну дискусію фахівців та присутніх.

Микола Пігуляк зазначив, що архітектурно-містобудівна реформа в країні трохи затрималася, так як вона поєднується із адміністративно-територіальною реформою (тобто утворення об’єднаних територіальних громад, повітів, інституції префектів і т.д). Для всіх цих утворень  необхідно було розробити нову систему містобудівної документації, якою будуть керуватися у своїй діяльності суб’єкти містобудування. Але другим найважливішим питанням колегії було обговорення нового Закону, який вступив у дію 10 червня 2017 року №1817-8, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності». Головний архітектор області зазначив: «Він є надзвичайно важливий, тому що обумовлює важливі  моменти діяльності у сфері будівництва, насамперед правила роботи державної інспекції архітектурно-будівельного контролю, формування  штрафних санкцій,  видачу  містобудівних умов та обмежень забудови». Тепер, пов’язана з цими питаннями документація видаватиметься більш стисло та пришвидшено, таким чином все відбуватиметься більш відкрито й прозоро внаслідок прийняття відповідного наказу.  

Не менш важливе питання на колегії, яке обговорювалося, було стосовно нового документу, що тільки поданий на розгляд до Верховної Ради,  Закону України «Про внесення змін до Закону України про регулювання містобудівної діяльності». «Це наш фундаментальний Закон, який включає в себе багато європейських новацій», – зазначив Микола Пігуляк. «І перша новація: містобудівна документація називатиметься «просторове планування. Також відведено особливу увагу стратегіям, які нещодавно розроблені. Що стосується нового – вводиться місцеве планування, тобто місцеві правила забудови, які раніше були скасовані. Багато новацій по громадським слуханням, є зміни по статті 24, яка говорить «Про заборону відведення земель для містобудівних потреб без детальних планів», – пояснив деталі пан Микола.

Підсумовуючи роботу колегії, її учасниками  було прийнято звернення до райдержадміністрацій та міськвиконкомів забезпечити виконання обговореного  закону, який зобов’язує уповноважені органи містобудування та архітектури області сформувати реєстри містобудівних умов та обмежень забудови.

Софія ПЕКАРОВИЧ, фото автора

10 7

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах