35482
15:31 27.062017

Випускникам Закарпатського угорського інституту вручили дипломи про закінчення вишу

Життя 3141

Вчора, 26 червня, відбулося урочисте вручення дипломів випускникам Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Місце проведення церемонії залишилося незмінним – будівля Берегівської реформатської церкви.

IMG_9224

Привітати випускників 2017 року прибуло чимало поважних гостей як із-за кордону, так і з усього Закарпаття, серед них: Тібор Наврачич, Єврокомісар з питань освіти, культури, молоді та спорту, Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, представники Міністерства зовнішньої політики Угорщини – Каталін Любка та Клара Надь, Василь Брензович, голова ТУКЗ-КМКС і народний депутат України, керівництво ТУКЗ-КМКС та органів місцевого самоврядування краю.

Традиційно на початку урочистої частини відбулося внесення історичних прапорів Закарпаття членами Шаланського гуртка стрільців в історичних костюмах епохи куруців: прапора Бетлена, червоного, червоно-білого, червоно-синього, зеленого кавалерійського стягу Ракоці, національного прапора Угорщини, державного прапора України, прапора «Мілленіум», прапорів Закарпатської області та Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Відкриваючи захід, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос зазначила, що цей навчальний рік завершило 954 студенти. У своїй промові вона розповіла про життєдіяльність вузу за останній рік, його успіхи та надбання. Так, протягом останніх трьох років вуз активно бере участь у програмі «Erasmus plus» та співпрацює з багатьма європейськими вузами і не тільки, адже Закарпатський угорський інститут уклав договір навіть з університетом міста Ізмір (Туреччина).

Зокрема, протягом 2016 – 2017 навчального року у стінах закладу було проведено чимало наукових конференцій, виставок та концертів. Крім того, Ілдика Орос подякувала уряду Угорщини за багаторічну підтримку та допомогу, адже завдяки цьому вуз вийшов на новий рівень, став сучасним та затребуваним.

Парламентарій Андрея Бочкор не змогла бути присутньою на церемонії вручення дипломів, але передала подарунок – двоє найуспішніших випускників нагороджені поїздкою до Європейського парламенту.

Також з промовою до випускників звернувся Тібор Наврачич та наголосив, що здобуті у стінах вишу знання вони повинні використати на розвиток та вдосконалення тієї громади, яка дала їм можливість вчитися у вищому навчальному закладі рідною мовою.

«Ви сьогодні випускники та відкриваєте перед собою двері в доросле життя, а воно є складним, хоч і повним можливостей. Я, від імені Європейського Союзу, який представляю, обіцяю, що буду допомагати вам, адже ми теж зацікавлені у розумних та висококваліфікованих кадрах», – додав Єврокомісар.

У свою чергу Василь Брензович, який водночас є головою Благодійного фонду Закарпатського угорського інституту, подякував батькам випускників, що виховали дітей, якими можуть пишатися не тільки вони, а і вся угорська громада Закарпаття. Він також звернувся до випускників та зазначив, що після того, як вони отримають дипломи, завершиться дуже цікавий і насичений період їхнього життя, який вони з радістю згадуватимуть через багато років.

«Більше 20 років тому ми почали створювати Закарпатський угорський інститут, робили всі відповідні папери, шукали викладацький склад, набирали перших наших студентів. Тоді ми й подумати не могли, що через такий короткий проміжок часу виш стане таким, яким він є сьогодні – сучасним, багатогранним та престижним», – підсумував Василь Брензович.

Після привітань Ілдика Орос та Василь Брензович вручили дипломи 159 випускникам, з них 111 здобули освітньо-кваліфікаційний рівень «Бакалавр», 42 – «Спеціаліст» та 6 – «Магістр».

У рамках святкування Ілдика Орос здобула звання «Почесний професор» від Університету Обуда (Угорщина). Наостанок представники історичних церков попросили Божого благословення для всіх присутніх.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах