31149
20:13 5.052017

В Ужгороді розгорівся небачений скандал через реорганізацію психоневрологічного диспансеру

Життя 3509

Несподівана звістка про реорганізацію психоневрологічного відділення міської поліклініки в Ужгороді викликала шквал обурення серед працівників та пацієнтів медзакладу. Згідно із нашумілим проектом рішення, міська влада планувала перетворити диспансер у кабінети надання психіатричної та психотерапевтичної допомоги. Мовляв робиться це з метою оптимізації видатків з міського бюджету та уникнення дублювання функцій з обласним наркологічним диспансером.

IMG_4847

Зрозуміло, що такі зміни потягнули би за собою скорочення персоналу медзакладу, а пацієнти, яких сьогодні приблизно 3 тисячі, ризикували залишитися без своїх лікарів. Тож на засіданні виконавчого комітету Ужгородської міської ради, де розглядали це питання, було гаряче.

Нагадаємо, будівля психоневрологічного диспансеру, що знаходиться по вул. Сільвая збудована у 1952 році і перебуває у користуванні медзакладу вже сорок років. Тож на думку працівників і пацієнтів диспансеру, хтось накинув оком на будівлю, тож зараз її просто намагаються у них відібрати, аби використовувати не за призначенням. Інших причин, вони не бачать.

«Можливо, міського голову ввели в оману тим фактом, що ми затратні для бюджету і нас варто приєднати до обласного наркологічного диспансеру, але це не так», – наголосила головний лікар психоневрологічного диспансеру Віра Качанова.

У той же час, в обласному наркодиспансері стверджують, що такий крок допоможе оптимізувати роботу, яку здійснюють установи та запобігти корупційним схемам. Тобто первинний прийом, амбулаторне та стаціонарне лікування здійснюватиметься в одному місці.

Після емоційних виступів присутніх на виконкомі міський голова запевнив, що ніхто нікого звільняти чи ліквідовувати заклад не збирається. Більше того Богдан Андріїв зазначив, що відповідний проект рішення, щодо реорганізації медичного закладу, розпорядився зняти.

Утім таке рішення міського голови не надто заспокоїло пацієнтів закладу. Тож аби розставити усі крапки над «і» в Ужгороді влаштували прес-конференцію в якій взяли участь представники міської та обласної влади та лікарі.

За словами директора департаменту охорони здоров’я закарпатської обладміністрації Володимира Марковича, враховуючи те, що питання набуло суспільного резонансу, обласний департамент долучиться до розв’язання цієї проблеми, хоча це не зовсім у його компетенції.

«Проект рішення з нами не погоджувався, тому особливо коментувати я його не можу. Скажу одне – позиція керівництва області така, що жоден заклад, жодна ставка медика не повинні бути ліквідовані, якщо це призведе до погіршення надання медичних послуг населенню. Тож департамент охорони здоров’я закарпатської обладміністрації намагається втілювати таку політику в життя», – наголосив Маркович.

У свою чергу заступник міського голови Олександр Білак розповів, що реорганізація та оптимізація мережі закладів охорони здоров’я міста обговорювалася вже давно і жодних прийнятних рішень як для міста, так і області не було знайдено.

«На даний момент, проект рішення зняли не тільки з розгляду, але навіть з сайту Ужгородської міської ради, оскільки було прийнято рішення додатково вивчити ситуацію. До фахового вирішення ситуації залучать обласний департамент охорони здоров’я, головного психіатра Закарпаття Тетяну Алмаші, фахівців інших закладів і структур», – поінформував пан Білак.

Головний лікар обласного наркологічного диспансеру Василь Кручаниця додав, що на базі їхнього медзакладу діє стаціонарне психіатричне відділення, де надається допомога також і мешканцям Ужгорода, а зараз планується розширити амбулаторне психіатричне лікування.

«Особисто я не бачу жодного дублювання послуг. Навпаки, це тільки збільшення можливостей і вибір для всіх, хто потребує такої допомоги. Пацієнт в праві обирати той заклад, який він хоче», – зазначив головний нарколог краю.

Тож у підсумку можна говорити про те, що поки що реорганізація психоневрологічного відділення поліклініки в Ужгороді наразі не здійснюватиметься. А ось що далі чекає на пацієнтів та працівників медзакладу покаже час.

Христина БІКЛЯН

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах