Закарпатці готуються до улюбленого зимового свята "Ужгородська палачінта"
В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів “Ужгородської палачінти” – традиційного фестивалю, який проходитиме в Ужгороді (у Боздоському парку) вже увосьме.
«Ужгородська ПАЛАЧІНТА» — це гастрономічний фестиваль з різноманітною культурною та розважальною програмою, що поєднує українські і закарпатські традиції та сучасні тенденції. Назва фестивалю — «палачінта» (від угорськ. «palacsinta»), що на закарпатському діалекті означає «млинець». Також фестиваль матиме благодійне спрямування. Разом з Рухом підтримки закарпатських військових готуються заходи по збору коштів для потреб армії, а підприємці віддадуть на ці цілі частину виручки.
Детальніше про програму фестивалю, цьогорічні родзинки, конкурси та призи розказали організатори свята. Сергій Денисенко повідомив, що «Ужгородська палачінта» відбудеться 11-12 лютого у Боздоському парку. «Це традиційний фестиваль, веселе, насичене подіями, зимове свято. У 2010 році відзначалося як Масляна, а потім перетворився на «Ужгородську палачінту», – каже Сергій Денисенко. – Це не виключно кулінарний фестиваль. Бо якщо проводити такий взимку, то треба багато пити, щоб зігрітися. Ми робимо все, щоб наситити фест цікавою програмою: будуть конкурси, майстер-класи, виступи колективів, окрема локація для дітей, змагання, традиційно призи на стовпі, які треба дістати. А також фаєр-шоу, спалення зимової мари і фотозона. Працюємо над тим, щоб люди, які прийдуть на свято, не тільки смачно поїли, але й взяли участь у різних подіях і заходах».
Як розповів Федір Шандор, на фестиваль готують спеціальний леквар для палачінт. Адже саме ця начинка є найпоширенішою. Безпосередньо на прес-конференції журналісти взяли участь у тестуванні лекварів, згідно з результатами, організатори визначать лек вар, який найбільш пасуватиме до млинців на цьогорічному святі. Дегустацію проводила маркетолог Алісія Возняк та один з організаторів фестивалю Володимир Білонка, учасники обирали між полуничним, брусничним, абрикосовим, айвовим лекварами та навіть з дині, які надав місцевий виробник еко-продукції «Карпати.Насолоджуйся»
Спеціальний делікатес презентує на цьогорічному фестивалі і відомий кондитер Валентин Штефаньо. «Це один з рецептів, який готується з тістом для млинців.
Називається Каннеле Бордоле, випічка з тіста для млинців у спеціальних формочках. На фесті випікатимемо каннеле на ватрі», – заінтригував В.Штефаньо.
Ростислав Буланов зауважив, що цього року млинців буд достатньо і всім вистачить. «Зазвичай скаржаться, що мало було, – каже Р.Буланов – Ми ще започатковуємо цього року грошовий приз за найсмачніші палачінти на фестивалі. Конкурс буде проведений на другий день фестивалю, переможець отримає золоту палачінтовку і відповідно грошовий приз. Нас підтримують партнери: це кондитер Валентин Штефаньо, ТМ Карпати. Насолоджуйся», «Екокофі», «Стакан», «Котнар», «Дастор».
На фестивалі плануються спортивні змагання під назвою Зимовий кубок – Залізна палачінта».
Сергій Денисенко також наголосив, що участь у фесті можуть брати не тільки професійні ресторатори, але й аматори. Єдина умова до всіх — у меню повинні бути палачінти. За інформацією про участь можна звертатися за тел. 0501705347 (Денис).
Окрема локація буде від Руху підтримки закарпатських військових, який активно бере участь у фестивалі кілька років поспіль. Волонтерська локація носитиме назву «Ведмежий острів», матиме цікаву програму та насичену кухню.
Організатори повідомили, що міська влада обіцяла забезпечити на дні святкувань додаткових транспорт – автобуси, які періодично відправлятимуться від площі Петефі.
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися