18980
13:01 5.112016

Медичний туризм: чому європейці їдуть за посмішкою до Закарпаття?

Життя 2910

Незважаючи на страхування і різні знижки, поки що наша безкоштовно-платна медицина залишається для іноземців дешевшою, ніж їхня рідна.

Тож останнім часом до нашої області почалося справжнє паломництво… до стоматологів. Дивно… чи ні? Ми їж їдемо лікуватися за кордон, а європейці – до нас…

В Угорщині полікувати зуби коштує стільки ж, як купити автомобіль

Послугами українських дантистів користуються, звісно, не всі громадяни держави-сусідки, а лише ті, у кого є можливість приїхати в наш край. Крім того, перед поїздкою угорці за допомогою знайомих чи родичів ретельно вивчають ринок послуг, підбирають лікаря, часто сюди їдуть із готовим панорамним знімком усіх зубів. Проте… якось звучить незвично, чому саме в Україну, а не в Німеччину чи в Англію… Виявляється, у нас лікують набагато дешевше.

–Я – корінний угорець, живу в Будапешті. У дружини батьки з Закарпаття, тому ми дізналися, що аби зробити протезуваня та полікувати зуби в Україні, можна вкластися в тисячу євро. Це при тому, що роботи з моєю посмішкою чимало, – каже Янош Олайош. – У нас же – така робота коштує як автомобіль середнього класу.

Якістю медичних послуг у Закарпатті вдоволена і дружина пана Яноша, Сільвія. Вона – колишня хустянка, тож ринок цін та дантистів знає добре.

–У Закарпатті лікуються багато моїх знайомих, навіть серед колег є такі, що родом з нашої області. Вони воліють не переплачувати, адже за якістю послуги українських стоматологів нічим не гірші за угорські. Можливо тільки матеріали там кращі, та й діагностика, звісно, – ділиться думками жінка.

Такої ж думки і інша колишня закарпатка Марія Молнар, яка раз на два роки проходить у місті над Тисою лікування.

–Я мала серйозні проблеми із зубами. Два з них потрібно було видалити, чотири – вставити, на три – натягнути коронки, кілька – вилікувати, а ще… найголовніше – видалити кісту. В Угорщині чекати чергу на прийом до лікаря потрібно приблизно два місяці… але коли людину щось болить – це нереально, – розповідає жінка. – Тому не розмірковуючи, приїхала додому і все мені зробили приблизно за два тижні.

Щелепа на… експорт

Цікаво, що за даними Всесвітньої асоціації медичного туризму, в Україну щороку приїжджають понад 30 тис. громадян інших держав, які бажають покращити здоров’я і стоматологи в цьому списку – найпопулярніші.

–Європейці, хоч і привчені до високих стандартів, але шукають дешевизни. І в нас її знаходять, адже ціни в Закарпатті помірні, – каже лікар із Хуста Василь Данилюк. – Якщо в нас вартість лікування одного зуба 100-600 гривень, то в них ціни еквівалентні у євро. Коронка ж у середньому – 50 доларів, а в Угорщині – 200–250. Між іншим, протезування є найбільш розповсюдженою проблемою, з якою звертаються пацієнти-іноземці. У своїй практиці найчастіше я лікував угорців, на другому місці – чехи, на третьому, як не дивно – американці, які готові навіть перетнути океан заради нової щелепи.

Слід зазначити, що відколи у деяких приватних клініках почали встановлювати імплантати, потік стоматологічних туристів зріс у рази. Все одно їхня вартість у нас є дешевшою, ніж за кордоном.

–Імплантологією займалися ще давні єгиптяни, у могилах фараонів археологи знаходили щелепи, на яких зуби було зроблено зі слонової кістки. Нині цей напрямок є набагато популярнішим, ніж мостики та коронки. Я мав одну пацієнтку, яка у 36 років просила видалити їй всі зуби і вставити імплантати… Жінку вдалося переконати замінити тільки кілька зубів… Але зубний біль нервує людей чи не найбільше, тому дехто наважується на ризиковані процедури, – запевняє дантист.

Слід зазначити, що розвитку медичного туризму сприяє ще й те, що закарпатці – народ непосидючий, а нашого цвіту, як відомо, по всьому світу. Тож заробітчани розповідають в країнах Європи про те, як живеться їм вдома і які ціни у нас на медичні послуги та й нерідко навіть самі привозять закордонних пацієнтів до власних ескулапів.

Звичайно, розвиток будь-якого туризму – це добре, адже крім лікування гості залишають свої гроші на ринках, у крамницях та в оздоровчих закладах… а це, як-не-як, інвестиції… До того ж, приємно, що хоч про щось українське за кордоном відгукуються схвально.

Марина АЛДОН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини