На Закарпатті розпочався сезон збору осінніх дарів лісу: грибники радіють леґінчукам і продають їх дорожче
У лісах нашого краю розпочався осінній сезон грибів, який триває зазвичай з вересня до листопада, приносячи врожай білих, підберезників, підосичників, лисичок, опеньок та інших популярних грибів. Грибники вже діляться фотографіями своїх знахідок у соціальних мережах.

Деякі фото без підпису, а дехто не стримує своїх емоцій, закликає інших брати кошики і йти до лісу: «Уже є гриби! Подивіться, які красні, як намальовані. Най їх буде нівроку», «Не лінуйтеся: беріть кошики, дощовики, гумовці на ноги – і гайда до лісу». У деяких грибарів відкривається поетичний дар, наділяючи дари лісу епітетами, порівняннями, метафорами: «Днись натрафив им на самі леґінчуки, чиллиняки такі файні, як хлопці у нашому селі. Набрав кіл 20 – ледве домі доніс, мало м не вкилавів», – каже пан Петро з Іршавщини і фіґлюючи додає: – Після цих рясних дощів грибів буде море – мусай буде іти в Собатино і просити у циган коні і віз».
Правди ніде діти: грибники більше радіють молодим грибам, аніж стиглим, хоча великі гриби – це теж удача, значить, малого ніхто не побачив, а великими можна скоро наповнити кошик, відро чи іншу тару.


Наразі є підберезники та підосичники, поки що мало лисичок, починають з’являтися білі. Грибами радує Ужгородщина, Перечинщина, Березнянщина, Іршавщина, Виноградівщина.
Дари лісу люди хоснують, роблять запаси на зиму – маринують, сушать, а також спродують у соцмережах та на ринках області. У Фейсбуці кілограм підберезників правлять по 150 грн., молодих підосичників – по 200, а з великими розкритими шапочками дешевше – кілограм можна купити за 150.
У неділю, 14 вересня, біля хімічного факультету в Ужгороді з 9 години червоноголовими торгувала пані Марія з Ужка. За кілограм просила 180 грн. У синій пластиковій корзині були гриби різних розмірів – малі і великі. Жінка розповіла, що до лісу ходила в суботу з онуком. Назбирали два відра, потрапили під дощ.

– Приготувала грибний суп, насмажила, заправила домашньою сметаною – уже є що їсти. Інші привезла на базар сьогодні, бо до понеділка втратять товарний вид. Прошу по 180 за кіло, трохи продала, а далі як буде, не знаю, бо у неділю покупців дуже мало, та і на дощ указує. Раз думай як назбирати, а потім – як продати, – засуєтилася господиня дарів лісу.
Вчора, 17 вересня, об 11.30 пішохідна зона біля хімічного факультету була закладена підосичниками та підберезниками. Їх привезли із Вільшинок, що на Перечинщині. Пані Ганна розповіла, що протягом 2,5 годин продала лише декілька кілограмів, тому ціну знизила.
– Підберезники та великі червоноголові продаю по 100 за кілограм, малі – по 150. Гриби вже є, але у дощову погоду збирати їх дуже незручно – згорі ллє, з дерев капає, земля під ногами сунеться, ще і туманом ліс затягнуло, але що робити – копійку треба заробити, – розводить руками. Зауважує, що білих у їхніх лісах ще нема.


Літній чоловік у сірому костюмі та білій сорочці, почувши ціну, зрадів, потім запитав, чи є у корзині кілограм.
– Я зважу, якщо нема, то докладу, – запевнила господиня грибів. – Які хочете: молоденькі чи з розкритими шапочками?
Чоловік вказав на корзини. Жінка вправно переклала їх до рожевих пакетів. Купив чотири кілограми – по два підберезників та підосичників, за все заплатив 500 гривень.

– Буде жоні робота на цілий день, – посміхнувшись у підстрижені вуса, став пакувати покупки до великої коричневої сумки.
О 12 годині на П’яному базарі вже не було грибів – розкупили. Жінка, яка торгувала молочними продуктами та домашніми помідорами, огірками розповіла мені, що зранку були гриби, але мало, тому їх швидко розкупили. Червоноголові продавали по 200 за кілограм, а білі – по 450.
– Люди хапали ті гриби один перед одним. Сезон тільки починається – їх буде валом, і ціни будуть нижчі. Чесно кажучи, я чудуюся з людей: кілограм домашньої курки за 250 гривень – то для них дорого, а дати за кіло грибів 200 чи 450 гривень – нормально. Звариш ті гриби і що там буде? Жменя. Щоб приготувати з них страву, треба ще олію, сметану. А курку купиш, то поливку звариш, м’ясо будеш мати, ще і собаці кістки, – наводячи аргументи та переваги над м’ясом, жінка заламувала пальці на лівій руці і досить емоційно говорила то до мене, то до сусідки, яка торгувала сухоцвітами. Та на її згоду кивала головою.

Досвідчені грибарі кажуть, що осінніх дарів лісу буде багато – останні два тижні рясні дощі добряче зволожили землю, вдень тепло, вночі температура повітря знижується, долинами стелиться туман – такі погодні умови сприятливі для грибів.
Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися