В Ужгороді продають слоновий часник
Закарпатські садівники вирощують останнім часом багато незвичних цікавих овочів. Добре, що кліматичні умови дозволяють експериментувати і збирати врожаї нових для регіону культур.

Рокамболь, або слоновий часник зараз можна купити в Ужгороді. Продають його на ринку на вулиці Заньковецької. У народі овоч називають цибуляним часником, бо голівки нагадують цибулю і дуже великі. Цибулина може важити до 500 грамів, навіть іноді кілограм… і мати більше 10 сантиметрів у висоту.
Покупці охоче роздивляються плоди, більшість цікавиться, що це, але й купують, бодай, щоб скуштувати. Коштує велика голівка 50 гривень, менша – 30.
Марія Юріївна з Ужгорода вирощує такий часник не перший рік. Зізнається, що рослина в неї добре родить і особливого догляду не потребує.
“Рокамболь вирощую років 5, – каже вона “Карпатському об’єктиву”. – На смак він м’якший за звичайний часник, нагадує щось скоріше з нотками цибулі. І запах не є дуже різким. Висаджувати можна як восени, так і навесні, зимує добре, морозів не боїться”.
За словами господині, рокамболь можна їсти і сирим, він підходить і для додавання у страви.
“Він – як часник. Будь до чого підходить, – стверджує вона. – Дуже корисний, наділений антибактеріальними властивостями, багатий на фітонциди, мінерали, вітаміни”.

До продавчині саме підходить клієнтка, оглядає голівки, наголошує, що хоче скуштувати, бо бачить подібний гібрид вперше.
Тим часом пані Марія додає, що купують у неї слоновий часник не дуже активно, бо багато хто не знає про нього абсолютно нічого.
“Сама я купила насіннєвий матеріал у жінки з Черкас. Придбала там на ринку цибульки, – стверджує ужгородка. – Зараз не купую, бо рокамболь так розвивається, що дає “діточок”, маленькі цибулини. Тоді така одна “дитинка” коштувала 10 гривень. Але не шкодую, що завелася в цю культуру, бо овоч мені дуже сподобався”.
Цікаво, що слоновий часник – не зовсім екзот. Хоч у нас він є маловідомим, але у Європі та Азії культура дуже популярна і вирощується у промислових масштабах. Іноді рокамболь ще називають єгипетською цибулею. Саме цю країну прийнято вважати його батьківщиною.
Аня МАТІ
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися