186649
16:25 20.082025

Ілля з Грузії вирощує під Ужгородом в'єтнамські кабачки

Життя 1929

Наша благодатна закарпатська земля сприятлива для різних аграрних експериментів. Звичайно, ґрунт потрібно готувати до висадки екзотичних рослин, удобрювати, підживлювати, але м’який клімат дозволив нашому краю зробити вже традиційними місцевими культурами інжир, фініки, різні горіхи і навіть кавуни.

Пан Ілля родом із сонячної Грузії, але нині живе у Сторожниці під Ужгородом. Чоловік вирощує багато цікавої городини і задоволений, що кліматичні умови дозволяють це робити. Ростуть у нього й незвичні в’єтнамські кабачки – лагенарії. «Я вирощую й кавуни, – каже він “Карпатському об’єктиву”. – А от такі кабачки – тільки перший рік. Вони в мене ростуть прямо на землі. Але дехто пускає їх на виноградники. Рослина ліаноподібна. Якщо звисає з певного підвищення, плоди довгі і рівні за формою, а якщо плетуться просто по землі, кабачки кручені і нерівні. Для Грузії ця культура є традиційною. Тут її мало хто вирощує”.

Лагенарії чудово підходять як для приготування з них таких страв, як і зі звичайних кабачків, так і для консервації.

“Якщо їх маринувати, то вони такі ж смачні, як і огірки – хрумкі, соковиті. Тільки необхідно порізати плоди скибками. Краще одразу в трилітрові банки, – запевняє садівник. – Самі рослини витривалі, але заморозки їх можуть вбити, тому краще висаджувати пізно. Плоди з’являються і дозрівають доволі швидко – через два-три місяці після висадки насінин. Виростають довжелезними і схожі на змійки”. У довжину можуть бути до двох метрів. Якщо від плоду “на корені” відрізати, він не буде гнити, а розвиватиметься і ростиме далі. У мене їх багато купують для ресторанів “.

В’єтнамські кабачки дуже багаті на корисні речовини. Їх навіть рекомендують готувати дітям, бо легко перетворюються.

“Лагенарії виводять холестерин із організму, тому вважаються дуже добрими детоксикаторами, – наголошує пан Ілля. – У цих плодах навіть є речовина, що сповільнює ріст усіляких пухлин. Рослина з сімейства гарбузових, родом із Індії, є дуже поширеною у всій Азії. Я хотів спробувати виростити її на Закарпатті. Тішуся, що зміг!”

Варто додати, що лагенарії є дійсно дуже цілющими. Ними лікують як серцево-судинні захворювання, так і нирки, недуги сечового міхура, шлунку, усілякі шкірні висипи. Плоди містять пектин, багато кальцію, заліза, магнію, каротину та вітамінів. Їх ще називають індійськими огірками та пляшковим гарбузом.

Аня МАТІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах