179100
10:42 24.032025

Смаки Закарпаття: де традиції зустрічаються з сучасністю

Життя 1353

21 березня у Великодобронському Закарпатському угорському ліцеї в рамках проєкту HUSKROUA/23/S/2.2/004 відбувся перший гастрономічний майстер-клас “Автентичні смаки Закарпаття”, організований Закарпатським обласним благодійним фондом “Про агрікультура Карпатіка”.

Це була справжня подорож у світ традиційних смаків, де кожен мав змогу не лише навчитися готувати місцеві страви, а й відчути дух культури та гостинності краю.

Закарпатська кухня – це не просто їжа, а історія народу. Протягом заходу учасники знайомилися з основами приготування традиційних закарпатських страв. Досвідчені кулінари та носії місцевих традицій розповідали про історію кожної страви, її значення для регіону, особливості приготування та подачі.

Під час майстер-класу учасники вчилися готувати вареники з різними начинками – традиційні, з картоплею, сиром, грибами, та навіть у солодкому варіанті. Опанували також, як правильно замішувати тісто, формувати ідеальні вареники та готувати смачні начинки. Запечені галушки на залізній сковороді – ситна, домашня страва, яка колись була популярною серед селян. Її готували на відкритому вогні, використовуючи чавунні сковороди, що надає страві особливого смаку. Ароматний суп із квасолі – наваристий, з додаванням копченостей, зелені та спецій, які надають йому глибокого смаку та аромату.

Ці страви передають самобутній характер Закарпаття, відображаючи його культурне різноманіття, звичаї та гастрономічні вподобання.

Майстер-клас об’єднав не лише кулінарів-ентузіастів, а й родини, дітей, молодь та людей старшого покоління. Це була унікальна можливість для всіх охочих зануритися у процес приготування традиційних страв, дізнатися секрети їхнього приготування та відчути справжню радість від творчості.

Захід проходив у формі інтерактивного навчання, де кожен мав можливість спробувати свої сили в приготуванні страв. Атмосфера була теплою та дружньою – багато спілкування, обмін досвідом та веселі моменти. Учасники отримали цінні знання від експертів, які протягом років зберігали традиції закарпатської кухні.

Діти з ентузіазмом допомагали ліпити вареники, розкачувати тісто та прикрашати страви, а дорослі відкривали для себе нові тонкощі приготування закарпатських смаколиків.

Подія відбулася завдяки підтримці Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, який надав приміщення для проведення майстер-класу. Ваша допомога зробила можливим цей теплий і атмосферний кулінарний вечір, за що ми щиро вдячні!

У рамках проєкту попереду ще більше захопливих зустрічей та кулінарних відкриттів. Найближчі події: майстер-клас “Солодкі традиції Закарпаття” – випічка та десерти, які готували в закарпатських родинах на свята та особливі події, традиційні угорські страви Закарпаття – гуляш, боґрач, ланґоші та інші улюблені страви місцевої угорської громади.

Наталія ВАРОДІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах