Як харчуватися закарпатцям взимку, аби бути здоровими і не набрати зайву вагу
Із настанням холодів нам хочеться кутатися у щось тепле, більше їсти і спати. Усе менше і менше виникає бажання покидати закрите приміщення і бувати на свіжому повітрі. Хоча спеціалісти переконані, що прогулянкам погода не повинна бути завадою. Але ж… іноді важко змусити себе зайвий раз вийти на вулицю без нагальної потреби. Крім того, хочеться пити все більше солодкого гарячого чаю, ароматної кави, їсти поживних страв та менше овочів і фруктів. Та чи правильно це?
Чим насправді найкраще харчуватися взимку, аби не зіпсувати фігуру, покращити імунітет і мати хороше самопочуття? Що з цього приводу думають дієтологиня, лікарка та спортивна тренерка? Про це – у матеріалі «Карпатського об’єктива».
На столі має бути суп і фруктовий десерт
«Здоров’я – це не лише стрункість, не лише краса тіла. Здоров’я – це те, що є у нас всередині, – переконана дієтологиня з Ужгорода Оксана Зовдун. – Проте із зайвими кілограмами, коли важко зігнутися, щоб взутися, навряд чи можна почуватися дуже добре. Проте вагу можна контролювати і це – добре. Не дарма кажуть, що ми є тим, що їмо. Я не буду говорити про фастфуд, хлібобулочні вироби та солодкі газовані напої. Про їхню шкоду вже відомо навіть дітям. Багато хто взимку налягає на чай. Так, він корисний, він зігріває, він смачний. Але… Найкраще його пити з медом, а не з цукром. Крім того, краще без зайвих калорій, які містяться у тістечках, печиві, пряниках та іншій випічці. Якщо мова йде про каву, адже в нас на Закарпатті справді існує культ цього напою, то її має бути не більше 2 чашок, інакше смакота, яка заряджає нас енергією, вижене з організму практично весь кальцій і почнуть ламатися нігті, зуби, кістки, волосся. Якщо хочеться дуже з кимось посидіти в кафе, можна вибрати гарячий шоколад, лате чи трав’яний чай».
Що ж стосується їжі, то фахівчиня переконана, що на овочі та фрукти необхідно налягати незалежно від сезону.
«Взимку обов’язково на столі повинен бути теплий суп. Бажано овочевий. Можна з додаванням круп. Крім того, хоча б раз на добу потрібно подбати про десерт. Але під цим словом я маю на увазі не пиріжок або тортик, а фруктовий салат, сирі свіжі (точніше заморожені) ягоди, яблука, банани, морси, соки, фреші. Знаю, що це не зігріває, але добре збагачує організм вітамінами і робить його стійким не тільки до інфекцій, але й до стресових ситуацій. Крім того, друга страва на обід та вечеря мають бути з салатом. На сніданок найкраще їсти кашу з фруктами, а замість перекусу випити йоргурт», – запевняє вона.
Краще забути про ковбасу і сосиски
А лікарка з Хуста Оксана Довганич радить обмежити себе у напівфабрикатах і їсти більше натуральних продуктів.
«Зараз жінка заклопотана, не має багато вільного часу. От ми й підсіли на магазинні пельмені, вареники, піцу, навіть котлети та млинці. Але така їжа закупорює кишківник і внаслідок у ньому затримуються шлаки й токсини, що призводить до низки супутніх захворювань і ожиріння. Серед шкідливих продуктів я б назвала і сосиски, сардельки, ковбаси. Там від м’яса майже вже тільки назва залишилася. Його замінюють дешевими компонентами та ароматизаторами, емульгаторами і небезпечним нітритом натрію, який збільшує ризик розвитку раку. А ще там трансжири, цукри та маса інших шкідливих компонентів. Краще купити шматок м’яса і зробити вдома відбивну, запекти стейк у духовці та накрутити голубців», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» медикиня.
Крім того, за словами лікарки, якщо господиня готуватиме страву вдома, вона точно знатиме, скільки в ній буде спецій, ароматних трав та солі.
«Є багато рецептів, які готуються протягом 30-40 хвилин без зайвої метушні. Я й сама обираю такі, бо надто заклопотана. Крім того, кориснішою буде їжа, якщо вона приготована у мультиварці чи у духовці, ніж смажена на сковорідці. Можна запікати не тільки рибу і м’ясо, але й овочі. Навіть макарони, або як кажуть італійці, пасту, яка з овочами стане більш корисною і поживною», – наголошує спеціалістка.
Із овочів пані Оксана радить налягати на капусту, моркву, буряк, хрін, квасолю.
«Також у помірній кількості, але неодмінно, в раціоні мають бути цибуля та часник. Вони вбивають бактерії та допомагають боротися з вірусами. Петрушка, пастернак, селера – повинні бути не тільки у супах, але і в салатах. Із помідорами та огірками радила б бути обережною. Але якщо дуже хочеться, можна відмочити їх протягом 15 хвилин у підсоленій воді з 2-3 краплями лимонного соку. Таким чином із них виведеться уся отрута, тобто хімія. Якщо ж хочеться зігрітись, можна налягати на певні спеції, наприклад, карі, куркуму, імбир та паприку чілі. І звісно ж, слід пам’ятати, що цитрусові і наші місцеві фрукти мають бути на столі хоча б раз на добу щодня», – зазначає вона.
Потрібно встановити кількість прийомів їжі
Спортивна теренерка із Мукачева Аліса Король наголошує, що дбати про свій зовнішній вигляд потрібно не тільки навесні та влітку, але і взимку. Для цього крім тренувань, варто дбати й про повноцінний вітамінний раціон із продуктами без надлишку калорій.
«На жаль, часто взимку, коли холодно, у багатьох починає інтенсивно збільшуватись кількість прийомів їжі Для когось перекушує навіть посеред ночі – уже ніби ритуал. Це – дуже неправильно. Має бути чіткий графік і кількість прийомів при ситному харчуванні має бути не більше 3 разів на добу. Відчуваєте голод – з’їжте яблучко, банан! Але ні в якому разі не бідіть до холодильника і не робіть собі бутерброд… та ще й із шинкою, ковбасою, салом чи іншим жирним м’ясом. Якщо ж нестерпно хочеться наїстися між прийомами їжі, або якщо хтось любить «заїдати» стрес, на допомогу може прийти протеїновий батончик. Розумію, що бажання «напакуватися» чимось поживним у холод може виникати, але ми повинні навчитися керувати бажаннями. Потім зайві кілограми дуже довго треба «зганяти» під час тренувань», – каже вона.
Крім того, тренерка наголошує на важливості води, яку в холодну пору року хочеться пити менше, ніж у спеку.
«Організму вода потрібна завжди. Взимку корисними будуть напої з додаванням лимону, імбиру та кориці, тобто багаті вітаміном С і антиоксидантами. Вони мають бути не холодними, але й не гарячими, кімнатної температури. Ну і… раціон варто зробити різноманітним, але багатим на овочі і фрукти, але не екзотичні, а приманні для нашої місцевості», – переконує Аліса Король.
А ще тренерка радить щоденно бувати на свіжому повітрі, не залежуватися на дивані, робити піші прогулянки, хоча б короткочасні вилазки на природу і займатися активностями. Це допоможе спалювати зайві калорії і водночас «розігріватиме» організм.
Марина АЛДОН
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися