172968
15:35 22.102024

У Берегові вручили Премію ім. Бертолона Ліннера

Життя 187

19 жовтня відбулася восьма церемонія вручення Премії ім. Ліннера, яку в 2017 році заснувала Спілка християнської інтелігенції Берегова. Захід відбувся у стінах Будинку для паломників ім. Ференца Пастора. Відзнака названа на честь Бертолона Ліннера, хірурга, який в 20-му столітті здобув визнання у Європі та десятиліттями працював у Берегові. Щороку нагорода присуджується одному з лікарів, а з 2020 року – і медичним сестрам.

Життєвий шлях лікаря Бертолона Ліннера був зразковим: він працював воєнним хірургом під час Першої світової війни і ніколи не ділив поранених на своїх чи ворожих, для нього всі життя були однаково цінні. Після війни повернувся в рідне Закарпаття і там продовжив працювати за фахом. Спілка християнської інтелігенції Берегова заснувала на його честь премію, яка присуджується тим лікарям і медсестрам, які є прикладом для наслідування не лише у професійній роботі, але й у своєму людському ставленні.

До церемонії долучився і консул Угорщини в Берегові Іштван Буцко. Під час виступу дипломат високо оцінив видатну професійну та людську велич Бертолона Ліннера. Він наголосив, що лікар зразково виконував свою роботу, його відданість пацієнтам завжди була на першому місці. Консул наголосив, що збереження пам’яті про Ліннера є важливим завданням і для майбутніх поколінь, адже його життєвий шлях може бути для них орієнтиром. Наприкінці свого виступу Іштван Буцко подякував усім, хто допомагає плекати традиції та зберігає цінності громади. він також запевнив, що закарпатська угорська громада і надалі може розраховувати на підтримку Угорщини.

«Вручення премії ім. Ліннера щороку є важливою подією для Спілки християнської інтелігенції Берегова. Хочемо відзначити роботу лікарів, інтелігенції, яка живе не тільки своєю професією, але вони й подають приклад громаді своїм християнським життям», – наголосила голова організації Елеонора Якоб.

У категорії «Лікар» цього року премію отримала педіатр Йолана Ґелебан, котра пропрацювала у Берегові понад пів століття. Лікарка повідомила, що медицина для неї була не просто роботою, а покликанням, і що від доктора Ліннера вона навчилася – пацієнт завжди повинен бути на першому місці.

Нагороду в категорії «Медична сестра» присудили Катерині Ковач, яка працює в Місії з порятунку залежних «Бетешда» у селі Чомонин, котра завжди служила і продовжує служити суспільству як відданий професіонал. За словами Катерини Ковач, нагорода означає для неї додаткову відповідальність і ще більшу відданість своїй роботі.

Лауреати премії є гідними послідовниками спадщини доктора Ліннера як у професійному житті, так і в духовному. На церемонії вручення був присутній і нащадок Бертолона Ліннера Андраш Ловаш. Він висловив вдячність за збереження пам’яті видатного предка, а також за те, що нагороду щорічно отримують люди, які дійсно на це заслуговують. Під час заходу показали й уривки з документального фільму «Незвичайний лікар», в якому розповідається про життя лікаря Ліннера.

Янош Молнар, настоятель Берегівської римо-католицької парафії також привітав нагороджених. Священник наголосив, що Бертолон Ліннер є прикладом для наслідування не лише для лікарів, але й для всіх тих, хто виконує свою роботу з відданістю та вдячністю до Бога у своєму щоденному житті.

Захід прикрасила й культурна частина: Марія Ґоґола продекламувала тематичний вірш Шандора Ременіка «»Лікар», затим хор святого Хреста під акомпанемент Ірини Крайник на акордеоні виконав низку композицій.

(D. A./Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах