172932
12:15 22.102024

У Хусті відкрився театральний фестиваль осучасненої драматургії

Життя 98

18 жовтня в Закарпатському обласному театрі драми та комедії стартував І Відкритий фестиваль-конкурс осучасненої драматургії «Відлуння вічності». 

Організатори підготували для глядачів цікаву та насичену програму, розраховану на три конкурсні дні. Відкрився фестиваль виступом Народного музичного театру юного актора Fantazia New із Києва, який показав феєричну п’єсу за мотивами народної класики «Ой у нас на хуторі». Поза конкурсом було заплановано перегляд сімейної вистави «Про що співає козак Мамай» від Херсонського театру ляльок спільно з акторами Коломийського театру.

Оцінювати фестиваль-конкурс організатори запросили професійне журі, яке очолив відомий театрознавець і драматург, заслужений діяч мистецтв України Василь Наволов. А почався фестиваль виступом Зразкового хореографічного ансамблю «Хустяночка» (керівниця Ірина Гнепа). Відтак хвилиною мовчання присутні вшанували загиблих земляків.

«Ми прагнемо розвивати і вдосконалювати театральне мистецтво, покращувати професійну майстерність творчих колективів та режисерів, – розповіла «Карпатському об’єктиву» директорка Закарпатського обласного театру драми та комедії Олеся Чепелюк. – Я вдячна всім учасникам і колективам, які долучилися до першого театрального фестивалю в Хусті. «Відлуння вічності» – це зародження великої майбутньої театральної історії. Це зернятко світлого, справжнього  українського мистецтва. Перший крок завжди як сходинка до чогось нового. Ми хочемо почерпнути все найкраще з минулого і навчити цього сучасну молодь, адже озираючись у минуле, ми творимо майбутнє. До речі, наш театр зароджувався саме з осучасненої «Наталки Полтавки». Це ніби продиктувало нам задум події – фестиваль осучасненої драматургії. Вистави зацікавили як молодше покоління, яке хоче бачити щось нове й цікаве, так і людей старшого віку, в серцях яких відгукується те, що ми творимо».

«Відрадно, що керівництво нашого театру започаткувало таку цікаву подію. Культура, попри виклики сьогодення, попри війну, повинна розвиватися. Загалом останнім часом на Хустщині почало відбуватися багато яскравих заходів, і це тішить. Приємно, що до «Відлуння вічності» долучилися відомі театральні діячі, колективи з інших куточків України. Зараз для нас усіх єднання є дуже важливим», – підкреслив виконувач обов’язків хустського міського голови Василь Губаль.

У свою чергу, голова журі Василь Наволов зазначив: «Бути присутнім під час народження – завжди неймовірно відповідальний і хвилюючий момент. Перший фестиваль у Хусті нагадує мені саме таку непросту й відповідальну мить. Тож хочеться, щоб «Відлуння вічності», яке щойно з’явилося на світ, мало добру долю і щоб його супроводжував успіх».

Директор департаменту культури Закарпатської ОВА Євген Тищук наголосив, що фестиваль є відкритим і в майбутньому повинен стати міжнародним.

«Ми плануємо запрошувати на «Відлуння вічності» гостей із-за кордону, тих, хто цікавиться українською класикою, ставить її у своїх театрах. Таким чином у них буде шанс приїхати до нас», – підкреслив він і додав, що цей рік на Закарпатті був дуже насичений різноманітними театральними подіями. Серед них, зокрема, «Інтерлялька», «Імпреза над Латорицею», «Монологи над Ужем», «Драма сьогодення».

Глядачам дійство сподобалося. За словами присутньої на відкритті фестивалю директорки Хустської спеціальної школи І–ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради (для дітей із вадами слуху) Жанни Микитюк, такі заходи додають упевненості в завтрашньому дні, надихають та мотивують.

«Культура повинна розвиватись і гуртувати нас. Для мене Закарпатський обласний театр драми та комедії є своєрідним місцем сили, де можна відпочити душею й насолодитися переглядом цікавих дійств, де завжди панують піднесення та творча атмосфера. Приємно, що українська класика осучаснюється й зацікавлює дедалі більше молоді. Тішить, що вистави привертають увагу людей різних поколінь і на сцені оживають справжні шедеври», – зазначила вона.

До програми фестивалю ввійшли виступи Львівського академічного обласного муздрамтеатру імені Юрія Дрогобича («Наталка Полтавка»), Закарпатського обласного музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв («Про що плачуть верби»), Мукачівського драматичного театру («Кайдашева сім’я»), Херсонського театру ляльок спільно з акторами Коломийського театру («Про що співає козак Мамай»), Коломийського академічного обласного українського драмтеатру імені Івана Озаркевича («Гуцульський рік»), Закарпатського обласного театру драми та комедії («Гуцулка Ксеня»).

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах