171771
12:16 1.102024

На Закарпатті відзначають День Захисників і Захисниць

Життя 175

1 жовтня Україна відзначає велике державне свято – День захисників і захисниць України. У цю дату ми вшановуємо героїв, завдяки яким Україна залишається незалежною. Торжество відзначається в один день із Днем українського козацтва та Покровою Пресвятої Богородиці. До 2023 року ці три свята відзначали 14 жовтня, але потім дату перенесли.

Заходи, з нагоди свята, в обласному центрі Закарпаття вже традиційно відбулися на Пагорбі Слави. Взяли участь у них представники влади міста й області, ветерани, керівники правоохоронних і контролюючих структур, військовослужбовці та громадськість краю. Після покладання квітів присутні вшанували загиблих Героїв хвилиною мовчання, хор Академії культури і мистецтв виконав Гімн України. 

– День захисників і захисниць України – передусім це день відзначення тих, завдяки кому ми втримали незалежність, маємо змогу й за нинішніх воєнних реалій працювати, творити, виховувати дітей.

Цього дня ми вшановуємо сучасних захисників і захисниць України та українських героїв різних епох. Сучасні воїни примножують і розвивають тисячолітні українські військові традиції. Дякуємо всім, хто нині боронить нашу незалежність, і маємо згадати кожного, хто віддав життя за Україну. У цей день – ми маємо ще одну можливість подякувати за захист Силам оборони України, – наголосив ведучий заходу. – Розпочата росією війна у 2014 році, а потім і повномасштабне вторгнення московитів 24 лютого 2022 року спонукали сотні тисяч українців різних професій і роду занять узяти до рук зброю і стати захисниками рідної землі. Проте, сотні захисників та захисниць України в боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни. Ми не дозволимо державі-терористу досягнути успіху у її підлих намірах на нашій землі, ми не боїмося, не відступимо, не віддамо і не пробачимо.

Своєю чергою тимчасовий виконувач обов’язків голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький зазначив, що сьогодні в Ужгороді вшанували памʼять захисників і захисниць – відданих синів і дочок українського народу.

– Вони віддали своє життя, щоб жила країна. Вони боролися, щоб наші діти вчились рідною мовою на українській землі, – наголосив Мирослав Білецький.

Після урочистостей усі присутні поклали квіти до Меморіалу та на могили загиблих воїнів.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах