171175
08:31 18.092024

На Закарпатті від початку року всиновили 51 дитину

Життя 300

Це на 24% більше, ніж за аналогічний період торік. На нову люблячу родину досі чекають 529 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Про ситуацію в регіоні з нагоди Дня усиновлення, який цього року в Україні вдруге відзначають 17 вересня, розповіла на брифінгу начальниця Служби у справах дітей ОВА Світлана Якімеліна.

«На Закарпатті за вісім місяців всиновили майже стільки ж дітей, як за весь минулий рік. Щодо 49 неповнолітніх судові рішення приймали в нашій області, лише 2 справи розглядали в судових установах інших регіонах. З-поміж тих, хто знайшов турботливих батьків, – 8 дітей з інших куточків країни, – повідомила Світлана Якімеліна. – В області є тенденція до збільшення кількості статусних дітей, зокрема й тих, які можуть бути усиновлені. Від початку року правового статусу набули 250 неповнолітніх, а на регіональний облік з усиновлення стали 94 дитини порівняно зі 113 за весь минулий рік».

За її словами, як і протягом минулих років, зараз на Закарпатті чимало охочих подарувати дітям родину. Сьогодні в реєстрі усиновлювачів є 88 кандидатів. 70 з них – це подружні пари, 18 – особи, які не перебувають у шлюбі.

Незмінною залишається й ситуація щодо віку всиновлених дітей та тих, котрі підлягають усиновленню. 88% влаштованих у родини – віком до 5 років. Тоді як понад 90% з тих, хто може бути всиновлений (482 дитини), здебільшого старші 6 років.

Загалом на обліку служб у справах дітей області перебувають 2 134 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування. 529 з них підлягають усиновленню. 257 неповнолітніх виховують у 41 ДБСТ, 99 – у 50 прийомних сім’ях, над 1 467 оформлено опіку/піклування.

Упродовж 8 місяців цього року до сімейних форм виховання влаштовано 234 дитини. Крім усиновлених, 151 – передали під опіку/піклування, 25 – до прийомних родин і дитячих будинків сімейного типу. На виховання до батьків повернули 9 неповнолітніх.

«Для того, щоб розпочати процес усиновлення, слід звертатися до Служби у справах дітей за місцем вашого постійного проживання. Фахівці допоможуть розібратися у формах сімейного виховання, розкажуть про можливості стати усиновлювачами, опрацюють заяву та перевірять документи й житлові умови. Після отримання позитивної рекомендації ви станете кандидатом в усиновлювачі та зможете подарувати родину одній дитині чи кільком одразу», – резюмувала Світлана Якімеліна.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах