171139
11:52 17.092024

На Закарпатті відзначили День усиновлення

Життя 459

17 вересня в День християнських святих Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії в Україні відзначають і День усиновлення. Це свято батьків і дітей, працівників служб у справах дітей та всіх причетних до цієї справи.

За 8 місяців на Закарпатті було усиновлено 51 дитину. З них 8 дітей з числа ВПО. Про це під час брифінгу розповіла Світлана Якімеліна, начальниця служби у справах дітей Закарпатської ОВА.

З початку війни усиновлення іноземцями заборонено, тому всі ці діти були усиновлені громадянами України.

– На сьогодні у нас в області 529 дітей, які можуть бути усиновлені. Загалом на Закарпатті збільшується, як кількість дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, так і кількість дітей, які можуть бути усиновлені. Щодо віку, то із цієї 51 дитини 88% – це діти, яким менше 5 років. Тож тенденція, що люди хочуть усиновляти маленьких дітей зберігається. Натомість, більше 90% – це діти старше 6 років. Також ми спостерігаємо збільшення кількості дітей, яких ми беремо на облік з усиновлення. Наразі в області нараховуються 634 усиновлені дитини. Згідно із законодавством, служби у справах дітей здійснюють контроль за умовами проживання дітей у сім’ях. Важливо знати, що впродовж 8 місяців у нас 250 дітей набули статусу, 234 були влаштовані у сім’ї, ще 151 дитина передана під опіку, 25 дітей були влаштовані до будинків сімейного типу, – розповіла Світлана Якімеліна.

Важливо знати, що наразі служби у справах дітей ознайомлюють всіх кандидатів, які стоять на обліку, щодо усиновлення, про кожну дитину, яка може бути усиновлена. Тобто, як тільки з’являється дитина на регіональному обліку, то служби у справах дітей зобов’язані у той же день повідомити на електронну пошту всіх кандидатів. Наразі на Закарпатті 88 кандидатів, які хочуть усиновити дитину. З них – 70 подружніх пар і 18 – це одинокі особи.

Варто зазначити, що не можуть бути усиновлювачами іноземці, а також українці, які тимчасово або постійно проживають за кордоном або на окупованій території.

Однак, українці, що мешкають в Україні, отримали можливість усиновлювати дітей, евакуйованих за кордон із закладів цілодобового перебування. Ці діти виїхали у складі організованих груп у супроводі персоналу закладів через напад рф.

Ознайомлюватися з картками з актуальною інформацією про дітей, які чекають на усиновлення можна на сайті Міністерства соціальної політики, на сайті фонду Ріната Ахметова, а також на сайті Дитина не сама.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах