170924
08:30 12.092024

«Минуле та сьогодення народного вбрання»: в Ужгороді відкрили виставку угорських народних костюмів

Життя 892

У середу, 11 вересня, в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Тиводара Легоцького відбулося відкриття виставки «Минуле та сьогодення народного вбрання». Захід організували за підтримки Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. В експозиції представлено колекцію традиційного угорського одягу, зібрану Закарпатською філією «Мережі будинків народних традицій».

Вперше ця виставка була розгорнута у липні 2024 року в Національному заповіднику «Софія Київська» у Києві з нагоди чергового головування Угорщини в ЄС.

– Ця виставка – унікальна. Ми дуже вдячні консульству за підтримку та організацію, – наголосила директорка музею Ольга Шумовська. – На виставці представлений одяг історично реконструйований. Сьогодні тут багато людей, які приклали свій труд, свої руки до створення цих шедевральних костюмів. Ужгород друге місто після Києва, де можна побачити цю виставку, яка відображає традиції нашого мультимедійного краю.

Відкриваючи виставку, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгород Йожеф Бочкаї зазначив, що одна із цілей консульства – допомога митцям та організаціям, які діють у місцевому культурно-мистецькому просторі.

– Протягом останніх років, завдяки численним програмам організованим в Ужгороді, всі зацікавлені мають можливість ознайомитися із закарпатським мистецтвом, або з виконавцями та митцями з Угорщини, – зауважив Йожеф Бочкаї. – Тож цього разу запрошуємо вас в особливу подорож народним мистецтвом. Важливою частиною народних традицій є народне вбрання, вишивка одягу. Вибрані для представлення тут моделі минулого та сучасні образи демонструють переосмислення старих мотивів, а також застосування їх в сучасності. Народна культура, яка, на жаль, поступово зникає в наших країнах є ще одним фундаментом, наріжним каменем, який потрібно зберегти та захистити. Тому зміцнення національних спільнот дуже потрібні для України, Угорщини та й у всьому світі. Подібні заходи виконують дипломатичну роль, оскільки зближують національності, які проживають на Закарпатті. Після успішної презентації в Києві, виставка завітала до Ужгорода і буде тут місяць. Всі охочі мають можливість помилуватися одягом виконаними майстринями на курсах з пошиття народного вбрання організованих «Мережею будинків народних традицій».

Своєю чергою Пал Катерина, голова Закарпатської філії «Мережі будинків народних традицій» коротко ознайомила присутніх з історією та діяльністю організації, наголосила на важливості збереження народних традицій не лише на полицях, але як елементів, інтегрованих у сучасне життя.

За її словами, головне завдання організації – збереження народних традицій, які вже зникають. Також організація працює над тим, аби підняти угорську народну культуру на високий рівень та впровадити її у повсякденне життя. У 2017 році «Мережа будинків народних традицій» вийшла за межі Угорщини й з’явилися у всіх країнах дотичних до Угорщини: у Словаччині, Словенії, Румунії, Сербії та Україні.

Відтак про народні костюми детально розповіла майстриня Єлизавета Тайті, котра є викладачкою на курсах з пошиття традиційного одягу. На виставці представлено три відреставровані костюми з Вишкова, весільне і траурне вбрання з Великої Доброні, сучасне синьо фарбоване вбрання, жіноче вбрання с. Велика Паладь, а також святкову колекцію з тканими елементами Берегівщини. Також частина експозиції складається з більш сучасного одягу, які перегукуються з теперішньою модою, утім використовуючи народні мотиви.

Родзинкою заходу стали виступи фольклорних музикантів та танцюристів, які представили кращі традиції закарпатських сіл Вишково і Велика Добронь.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Тепло київських візерунків»: презентація драматургічних рефлексій Василя Неволова в Ужгороді
17:39
Поліцейським з Рахівщини, які врятували дитину та будинок від пожежі, вручили відзнаки
17:09
Гвардійці провели відкритий урок мужності для закарпатських школярів
16:52
«Гуманітарні» продукти харчування, медикаменти, засоби гігієни та паливо – найчастіше ввозяться через Закарпатську митницю
16:30
У Великій Доброні за підтримки угорських партнерів відкрили Будинок жалоби
15:45
В Ужгороді відбудеться турнір з петанку
15:42
В Ужгороді привітали співробітників оперативно-рятувальної служби Закарпатської області
15:16
Двох мешканців Ужгородщини засудили до 7 років тюрми за переправлення військовозобов’язаних до Словаччини
15:10
Двоє гравців закарпатських ФК потрапили до збірної 6-го туру Другої ліги
15:06
У Мукачеві пройшов фінал Global Teacher Prize Ukraine
14:45
Всі новини