167047
10:37 23.082024

На Закарпатті відбулися урочистості з нагоди Дня державного прапора

Життя 1883

В Україні святкують День державного прапора. Дата була обрана на згадку про події 23 серпня 1991 року, коли до будівлі Верховної Ради група народних депутатів внесла синьо-жовтий стяг. Він є одним з головних символів України разом із гімном і гербом. Синій колір на прапорі означає мирне і безхмарне небо, а жовтий – пшеничні ниви.

Цього дня у всіх українських містах відбулося офіційне синхронне підняття прапорів.

Відео – Дмитро Мись

В обласному центрі Закарпаття урочистості вже традиційно відбулися на площі Богдана Хмельницького. Взяли у них участь представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, дипломатичних установ, духовенства, військові та громадськість.

Піднімав прапор десятирічний Владислав, син полеглого захисника Юрія Щобака з Ужгородщини. Батько хлопчика загинув у квітні 2022 року в боях під Луганськом.

«Сьогодні немає такого місця у світі, де б не знали наш український державний стяг – символ боротьби та справедливості. Наш синьо-жовтий прапор також є символом героїзму Збройних сил і цивільного населення. Бажаю, щоб цього року він став ще й символом великої перемоги над російським агресором», – наголосив Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА.

Відтак всіх присутніх зі святом привітав і голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай зауваживши, що державний прапор – це символ незалежності.

«Сьогодні відбувається процес самоідентифікації української нації. Українці зробили свій свідомий вибір у бік цивілізованого світу, демократії. Щоб наші діти, внуки та правнуки жили у вільній, незалежній та демократичній країні. Хочу також подякувати нашим гостям, делегації із Люблінського воєводства, не тільки за матеріальну, але й моральну підтримку у цей нелегкий час», – зазначив Роман Сарай.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв у своїй промові також підкреслив, що національний прапор є одним із основних символів нашої держави.

«Він є ознакою мужності та незламності. Готовності кращих синів та доньок нашої Батьківщини пожертвувати собою заради перемоги. Сьогодні він майорить над переможцями, його бояться наші вороги, його з нетерпінням чекають на тимчасово окупованих територіях і він туди обов’язково повернеться. Слава нашим воїнам!» – наголосив Богдан Андріїв.

По завершенні урочистостей на площі Богдана Хмельницького відбувся концерт духового оркестру.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах