1666
10:36 17.042016

В Ужгороді прозвучала відроджена «Меса» Іштвана Мартона.ФОТО

Життя 2802

1

16 квітня в атріумному залі Закарпатської обласної державної адміністрації відбувся неперевершений виступ за участю камерного хору Cantus, співаків-учасників майстер-класів зі Швейцарії та академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії.

Відроджена “Меса” Іштвана Мартона зібрала весь бомонд області.

На один день майже завжди безлюдний хол перетворився на одну із кращих концертних залів. Урочиста атмосфера, наповнена тонким ароматом мистецтва музики, оповита чарівними голосами хору викликала неперевершені відчуття гармонії та краси.

«Меса» була написана в 1940-х роках молодим музикантом Іштваном Мартоном, який тоді ще навіть не мав закінченої професійної музичної освіти. Твір був вперше виконаний в 1947 році в мукачівській римо-католицькій церкві. Лише через рік після виконання настільки масштабного твору Іштван Мартон екстерном закінчив Ужгородське музичне училище по класу фортепіано і почав там викладати.

На початку 1990-х керівник та диригент камерного хору «Cantus» Еміл Сокач, який добре знав Іштвана Мартона, побачив у композитора окремі частини твору, які в 1992 році були виконані. А вже в 1994-му, після кропіткої роботи над партитурою, прозвучала повна «Меса для солістів хору, органа та струнного оркестру».

У 2015 році Еміл Сокач запропонував львівському композитору Богдані Фроляк створити оркестровку для симфонічного оркестру і таким чином привести партитуру до «спільного знаменника». Саме ця версія і звучала в Ужгороді.

Саме в 2016 році минає 70 років від написання «Меси». З цієї нагоди камерний хор “Cantus”, співаки-учасники майстер-класів зі Швейцарії та академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії виконали повну версію твору. Цього року меса отримала своє логічне завершення і прозвучала у новій редакції вперше.

Неймовірна акустика величної будівлі надовго закарбувала вечір 16 квітня в пам’яті всіх присутніх.

Марія КЕСЛЕР,

фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах