165579
10:01 17.072024

Закарпатцям наголошують на дотриманні екологічної та пожежної безпеки на сміттєзвалищах побутових відходів

Життя 614

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області, у зв’язку з чисельними випадками недотримання правил екологічної та пожежної безпеки на сміттєзвалищах побутових відходів, що призводить до їх горіння та забруднення довкілля, зокрема атмосферного повітря, наголошує на необхідності дотримання вимог екологічної безпеки на сміттєзвалищах, правил дотримання екологічної та пожежної безпеки на сміттєзвалищах побутових відходів, з метою попередження виникнення пожеж на сміттєзвалищах, а також забезпечення протидії пожежам під час пожежонебезпечного періоду на території місць видалення відходів.

Інспекція, також наголошує на необхідності забезпечення органами місцевого самоврядування здійснення належного контролю за станом екологічної та пожежної безпеки відповідними комунальними підприємствами під час експлуатації місць видалення відходів, а також на необхідності звітування про вжиті заходи.

Оскільки, відповідно до статті 50 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» екологічна безпека є такий стан навколишнього природного середовища, при якому забезпечується попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для здоров’я людей.

Стаття 55 вказаного закону визначає, що утворювачі відходів повинні вживати ефективних заходів для зменшення обсягів утворення відходів, а також для оброблення відходів, утворення яких неможливо уникнути. Здійснення операцій з оброблення відходів дозволяється лише за наявності дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів на визначених місцевими радами територіях з додержанням санітарних та екологічних норм.

Статтею 17 Закону України «Про управління відходами» визначено права та обов’язки суб’єктів господарювання у сфері управління відходами, зокрема обов’язок забезпечення утримання в належному санітарному і технічному стані об’єкти оброблення відходів та дотримання правил техніки безпеки та пожежної безпеки на них.

Згідно з статтею 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при додержанні вимог, встановлених законодавством про охорону атмосферного повітря. В переважній більшості сміттєзвалища побутових відходів (місця видалення відходів) експлуатуються комунальними підприємствами.

Інспекція закликає органи місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання, які здійснюють складування та видалення твердих побутових відходів, вживати усіх необхідних заходів щодо недопущення загоряння відходів на полігонах та сміттєзвалищах!

Закликаємо мешканців бути відповідальними та дотримуватися правил сортування та видалення відходів, бути небайдужими та інформувати Державну екологічну інспекцію у Закарпатській області про виявлені факти порушень, використовуючи мобільний додаток «ЕкоЗагроза» або ж за телефоном (0312) 61-43-30.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція у Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах