165558
08:30 17.072024

В Ужгороді висвятили нового єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу

Життя 3024

Історична подія для Мукачівської греко-католицької єпархії відбулася в Ужгороді – хіротонія з інтронізацією о. Теодора Мацапули.

Вперше з 1932 року (‎коли єпископом став Олександр Стойка) ‎ в ужгородському греко-католицькому соборі висвятили єпископа-ординарія, тобто єпископа, призначеного саме для Мукачівської греко-католицької єпархії.

У присутності майже 2 тисяч гостей з усього світу, близько 60-ти єпископів, а також священників та монахів різних чинів відбулася Архієрейська Божественна літургія з Чином архієрейської хіротонії.

Серед гостей: Апостольський Нунцій в Україні Вісвальдас Кульбокас, Блаженніший Святослав, Верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський – предстоятель Української греко-католицької церкви, Владика Венедикт Алексійчук, єпископи з країн Глобального Півдня, США, представники різних релігійних конфесій.

Під час самої літургії, перед читаннями, відбувся власне обряд свячень: через покладання на голову кандидата Євангелія та читання відповідних молитов, де призивають Святого Духа, який Своєю благодаттю «немічне зцілює і недостатнє доповнює».

Після молитов нового єпископа одягнули у відповідний єпископських одяг, а саме одягання супроводжувалося співом «Аксіос», що з грецької мови перекладається як «Достойний».

Оскільки владика Теодор стане правлячим єпископом, то після літургії відбулося возведення його на кафедру на знак того, що Мукачівська греко-католицька єпархія отримала свого нового пастиря.

Насамкінець владика Теодор звернувся до всіх присутніх зі словом подяки.

– Христос посеред нас! Моя глибока і сердечна подяка насамперед Богові за дар життя і покликання до Богопосвячення. Отцеві всього милосердя увіряю своє єпископське служіння, відновлюючи своє “так”. З трепетом, але також зі спокійною впевненістю, бо я знаю Того, в кого я повірив. Моя синівська подяка лине сьогодні до моєї найбільшої любові – до Пречистої Діви Марії, яка своїм материнським поглядом завжди дивиться на свого Сина… У моєму єпископському служінні прагну робити все з Марією, для Марії, і через Марію, як цього мене вчить духовність мого дорогого Згромадження Воплоченого Слова, – наголосив владика Теодор.

Зазначимо, 8 травня 2024 року, Папа Франциск призначив нового єпархіального єпископа для Мукачівської греко-католицької єпархії. Ним став отець Теодор Мацапула, ВС, синкел у справах монашества МГКЄ.

Теодор Мацапула (хресне ім’я Андрій) народився 21 серпня 1981 року в селі Крилос Івано-Франківської області. У 2001 році вступив до новіціяту Згромадження Воплоченого Слова, продовжив навчання в Міжнародній семінарії Сан-Віталіано в Сеньї та в Центрі вищих студій святого Бруно Єпископа (2002–2008). 25 серпня 2007 року склав вічні обіти, а 10 лютого 2008 року був висвячений на священника та розпочав свою місіонерську діяльність для греко-католиків Сибіру та на Далекому Сході. У 2013 році отець Теодор приїхав в Україну для служіння на Закарпатті. З 2013 по 2019 роки виконував уряд провінційного настоятеля Згромадження Воплоченого Слова в Україні.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах