165423
17:02 14.072024

Відбулося відкриття Центру розвитку дітей, молоді та вчителів Генерація UA в УжНУ

Життя 649

Мережа центрів розвитку Генерація UA – це унікальна ініціатива, яка має на меті відновлення зруйнованих приміщень і створення платформи для інновацій, освіти та самореалізації молодого покоління в Україні. Центри для дітей, молоді та вчителів Генерація UA, створенні завдяки підтримці благодійного фонду «Жовто блакитні крила» та спрямована на організацію спільних ініціатив учасників, більшу комунікацію та залученість. Його мета – реагувати на потреби цільової групи. Реалізація у місті Ужгород відбулася у співпраці з Ужгородським національним університетом та його волонтаріатом.

Під час заходу відбулася презентація Центру та напрямків його роботи, а саме стратегічний тренінг для студентів, який вже відбувся, тож освітяни мали змогу обговорити майбутні заходи і побажання, та цікаві майстерки для дітей.

Проректор УжНУ Ігор Король розповів про реалізацію проєкту: «Ми щиро дякуємо фонду «Жовто блакитні крила», який виступає також в ролі спонсора. Сьогодні ми спільними зусиллями відкриваємо нову локацію – центр розвитку дітей, молоді та вчителів. Чому саме так? Тому що ми завжди підходимо до проблеми комплексно! В університеті навчаються студенти, також ми дбаємо про розвиток дітей у школі, до того ж в нас є центр підвищення кваліфікації вчителів та спеціальності середньої освіти, випускники яких потім працюють у навчальних закладах і таким чином замикаємо колообіг. Ми вчимо і молодь, і дітей, і вчителів новим практикам і сучасним методам роботи. Це свого роду інтегрований центр, який буде відповідати на всі виклики роботи із різними віковими групами. Дуже важливо коли є криза – не втрачати надію, а усвідомити, що криза – це можливість нового розвитку. Відкриття локації – як раз приклад нової ініціативи, яка несподівана, але вчасна, вдало розміщена і добре організована, підібрано те, чим вона буде займатися, тож ми вдячні за таку синергію, яка приносить чудові результати».

Голова правління волонтаріату УжНУ Крістіна Товт додала: «Це не перша наша співпраця з фондом «Жовто блакитні крила», це вже другий реалізований спільний проєкт. Спочатку ми відкрили коворкінг в грудні минулого року. Тепер виникла потреба в розширені нашої співпраці, оскільки було дуже багато фідбеків від студентів та молодшого покоління. Варто зазначити, що ми одні з найбільших місць компактного проживання в Закарпатській області і саме в наших гуртожитках перебуває велика кількість діток ВПО, тому в нас вже є відкритий дитячий садочок на базі гуртожитку №3, але потрібно було ще якесь приміщення, де могли б студенти розвиватися та навчатися. Зараз бачимо, що цей центр буде працювати на благо і молодшого покоління, і юнацтва, і вчителів. Основні напрямки центру це розвиток м’яких навичок і профорієнтаційні роботи, тобто презентація та написання резюме. Активно співпрацюємо з молоддю та студентами і саме вони обирають напрямки за якими ми будемо проводити тренінги та заходи. Освітяни можуть визначити, що вони хочуть вивчати, а університет зі свого боку буде підбирати їм найкращих тренерів або лекторів і, звичайно, навчати їх новим навичкам».

Організатори так координатори ініціативи готові співпрацювати, допомагати учасникам та поєднувати їх потреби. У майбутньому буде розроблений графік проведення тих чи інших заходів, інформування відбуватиметься через сторінку благодійного фонду «Жовто блакитні крила» та сторінку УжНУ, також студентські/вчительські платформи та групи батьків.

«Наша мета – створити більше проєктів і колаборацій серед молоді, дітей та вчителів, об’єднуючи тих, хто вже співпрацює, і тих, чия діяльність не так сильно пов’язана. У рамках центру ми прагнемо бачити їх спільну роботу та зі свого боку будемо підтримувати та надавати допомогу в поставлених цілях», – зауважує координаторка центру Мар’яна Колодій.

Результатами обговорення на тренінгу поділилася студентка 3 курсу географічного факультету, спеціальності «014 Середня освіта» Каріна Орос: «Ми вирішили, що одним з основних для нас напрямків буде науково-освітня програма, яка містить у собі багато різних тренінгів, також важливим аспектом є наше прагнення додати і спорт. Ми хочемо трішки працювати, трішки вчитися та трішки відпочивати і, сподіваємося, що зможемо надалі вивчати іноземну мову (в пріоритеті англійська) і використовувати ці знання на практиці».

У якості закріплення співпраці представники благодійного фонду «Жовто блакитні крила» подарували студентам ключ від центру та запропонували тематично прикрашене печиво з символікою університету та організації.

Валерія Мельник, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах