165427
08:45 15.072024

Алею Пам’яті полеглих захисників відкрили у Хусті

Життя 9807

14 липня на вулиці Карпатської Січі біля римо-католицького костелу святої Анни у Хусті відбулося урочисте відкриття алеї Пам’яті Героїв. Наразі фотографії 40 бійців, які загинули на війні починаючи з 2022 року розміщено на стелах поруч із їхніми іменами та позивними. Крім того, невдовзі буде додано дані ще про 4 загиблих захисників, які полягли під час проведення АТО.

Подія зібрала активних краян, представників волонтерської спільноти, чиновників, духовенство.

«Я безпосередньо займався цією Алеєю, – розповів «Карпатському об’єктиву» виконавець робіт Михайло Кушнір. – Локацію ми вибрали поки що у центральній частині міста. Утім стенди можна переносити і розмістити за потреби у іншому місці, скажімо, біля краєзнавчого музею чи біля сцени. Фінансувалися роботи за кошти міського бюджету. Безпосередньо макетами та монтажем конструкцій займався Михайло Дубровський».

«Ідея належить самим хустянам, а також батькам полеглих бійців, які активно з нами співпрацювали, – наголосив голова Хустського міськвиконкому Ерік Шимоня. – Стели стаціонарні, тобто на постійній основі, а не виставлені на день-два. Ми вирішили розмістити їх наразі поблизу цифрового меморіалу загиблим Героям, адже ця алея є доповненням цілісного комплексу на знак пам’яті тим, хто віддав життя за нас».

«Ці фотографії мають бути людям нагадуванням про ці непрості часи, які переживаємо зараз. Загинули молоді і відважні земляки, представники Хустської ОТГ, які б мали ще жити і жити, будувати нову державу, створювати родини та народжувати дітей. Сумно, що війна обірвала юні життя. Наймолодшому загиблому було всього 17 років, старшим – за 50», – підкреслив батько одного з загиблих бійців Василь Полянський.

Ведучою заходу виступила директорка Закарпатського обласного театру драми та комедії Олеся Чепелюк разом з артистом, співаком та директором Стеблівського будинку культури Іваном Добошем. Вони зачитали імена усіх полеглих бійців, які народилися і жили на території громади. Діти та юнацькі колективи хоч трохи намагалися підняти настрій присутнім віршами та піснями, адже багато хто з матерів та дружин під час урочистого відкриття плакав.

Священники римо-католицької, греко-католицької та православної церков, також пастор реформаторського костелу святої Єлизавети відслужили за загиблими земляками панахиду і освятили стели.

Після цього виконувач обов’язки Хустського міського голови Василь Губаль вручив відзнаки дружинам та батькам полеглих мешканців Хустської територіальної громади.

Так, орден «За мужність» ІІІ ст. посмертно отримали рідні Михайла Сака, Сергія Коробкіна, В’ячеслава Тодавчича, Едаурда Марка, Андрія Кордаса, Євгена Цика. Медаль «За військову службу Україні» – родичі Василя Поповича, а відзнаку Президента України «За оборону України» – Олександр Сушков.

Відтак під спів духовного хору Хустського Свято-Вознесенського собору усі присутні мали можливість вшанувати захисників, які полягли на цій страшній війні запаленням лампадок та покладанням квітів.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах