165418
12:55 14.072024

Випускникам Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ вручили дипломи

Життя 3001

43 випускників Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ 12 червня отримали дипломи. Церемонія вручення відбулася у стінах берегівської римо-католицької церкви.

Захід розпочався з екуменічного богослужіння, яке провели єпископський вікарій Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви, настоятель парафії у місті Берегово Янош Молнар, єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор зан Фабіан та священник греко-католицької церкви Саболч Віраґ.

Після виконання національної молитви угорців та гімну Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ присутніх першим привітав ректор вишу Іштван Черничко. «Я почуваюся зараз так само, як і той студент, котрий готувався до іспиту, відповів на більшість питань, водночас, під час тривалого очікування вже не впевнений, чи правильно відповів на усі. Це стане відомо йому лише згодом. Ви, шановні випускники, за роки, проведені в нашому закладі, отримували багато запитань від своїх викладачів на іспитах, і, оскільки ви нині тут, очікуєте на свій диплом, безумовно, успішно відповіли на більшість із них. […] Однак справжні питання поставатимуть перед вами лише зараз, після отримання диплома. Кожен буде змушений знайти відповіді сам, і це непросто», – зазначив ректор, побажавши випускникам знайти своє місце у цьому мінливому світі, знайти ті сталі точки, які завжди вказуватимуть правильний напрямок на перехрестях доріг, і мати цілі, заради яких варто із завзяттям і невпинно рухатися вперед.

«Ця подія завжди має для нас особливе значення, оскільки в нас є можливість разом озирнутися на досягнення та відзначити міць згуртованості нашої громади», – наголосила під час виступу директорка Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Катерина Шовш. За її словами, нині всі разом відзначають витримку і відданість, адже «завершенню успішного року сприяла праця всіх студентів і вчителів». Про це свідчить той факт, що, незважаючи на складні умови минулого навчального року, 11 випускників отримали дипломи з відзнакою, а подяку за відмінні результати у навчанні, активну участь у житті коледжу, зразкову поведінку та старанність, а також відмінні результати, досягнуті на олімпіадах – 51.

«Сім років тому, у 2017 році, ми вручили перші дипломи молодого спеціаліста у фойє берегівського інституту. Тоді документ отримали 66 випускників, – пригадала Катерина Шовш. – Сьогодні ми вручаємо дипломи про професійну кваліфікацію 43 випускникам, на яких я дивлюся із вдячністю та гордістю, як і на решту 262 студентів, які залишилися вдома». Наступний навчальний рік, безперечно, створить нові виклики, водночас директорка висловила впевненість, що сила та рішучість громади допоможуть здолати всі труднощі.

«Бажаю успіхів і всього найкращого! Вірте в себе і ніколи не забувайте, наскільки ви цінні. Сподіваюся, що всі ваші мрії здійсняться і ви зможете пишатися всім, чого досягли і досягнете згодом. Дякую вам за те, що ми стали частиною вашої подорожі, і сподіваюся, що ви пам’ятатимете про всі ті цінності та знання, які ви засвоїли в нашій школі», – підкреслила Катерина Шовш, звертаючись до випускників.

Держсекретар з питань політики зайнятості міністерства національного господарства Угорщини Шандор Цомба у вітальному слові наголосив – диплом, який отримають випускники, свідчить, що покликання вказує напрямок навіть у найважчі часи; цілеспрямованість веде вперед, і якщо все це поєднати ще із наполегливістю – буде й результат.

«Закарпатські угорці, мешканці Берегова знають, куди йдуть, – вони розвивають громаду та регіон, який пропонує можливості та простір для молоді. І виконують цю місію, усвідомлюючи, що своєю працею зміцнюють угорську громаду краю та об’єднують усіх угорців загалом», – зазначив держсекретар. Він додав, що завжди з великим задоволенням відвідує Берегово, і підкреслив, що без сучасної, конкурентоспроможної системи професійного навчання неможливо уявити розвиток жодної країни.

Посадовець також констатував, що після важких років, сповнених викликів, на Закарпатті продовжує функціонувати інституційна система угорської громади, заклади освіти працюють очно. Все це відбувається завдяки силі волі всіх тих людей, які тут живуть, роботі громадських і церковних організацій, зазначив політик. За його словами, цю роботу підтримує й угорський уряд. ««Ми робимо це тому, що знаємо, – і це доводять століття, – що завдяки нашій витривалості, силі жаги до життя, вірі в Бога і нашу націю ми змогли зберегтися в Карпатському басейні. Запорукою збереження на батьківщині є угорськомовна освіта, оскільки підростаючі покоління зміцнюють рідну мову, культуру та ідентичність у дитячому садку та школі», – наголосив держсекретар.

Фаховий коледж сім років тому започаткував премію «Студент року», яку традиційно вручають наприкінці навчального року. Цьогоріч лауреаткою премії стала Едіна Адам, студентка третього курсу за спеціальністю «вихователь».

Після вручення відзнаки від імені випускників виступила Барбара Леньо. Відтак вони склали присягу, текст якої зачитав Шамуел Ілошваї, випускник за спеціальністю «прикладна математика».

Після цього директорка коледжу Катерина Шовш, президентка та ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос та Іштван Черничко вручили дипломи випускникам.

Після виконання гімну студентів, новоспечених дипломантів від імені третьокурсників привітали Едіна Багус та Анастасія Тарацкезі.

«Протягом життя людина прагне трьох речей: жити в безпеці та стабільності та мати передбачуване майбутнє, – зазначила під час виступу Ільдико Орос. – Але, життя, навпаки, характеризується нестабільністю». «Ви, дорогі випускники, під час навчання пересвідчилися, що життя завжди змінюється: спочатку нестабільність спричинила епідемія коронавірусу, затим почалася війна. Питання у тому, чи готові ми до всього цього. Мушу констатувати, що все ж таки ми виявилися не зовсім готовими. Хоча у житті постійними залишаються одні тільки зміни. Кожна зміна, навіть найгірша, несе в собі якусь можливість і рухати нас до чогось кращого. Зміни та здатність долати зміни можуть бути основною метою. Сподіваюся, що за останні чотири роки ваші вчителі змогли підготувати вас долати зміни. Бажаю знайти своє місце у світі, тому що попереду – нові відкриття, нові знання, і ми повинні використати їх на свою користь та щодня знаходити правильні відповіді на запитання, відповіді, які вестимуть вас уперед», – зазначила Ільдико Орос, звертаючись до випускників.

Після церемонії вручення представники історичних церков попросили Божого благословення на присутніх.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах