164983
14:03 2.072024

У Мукачеві відкрилася ювілейна виставка Тібора Віллашека

Життя 443

28 червня в Угорському домі ім. Мігая Мункачі відкрилася виставка мукачівського художника Тібора Віллашека.

Тібор Віллашек народився в Мукачеві в 1959 році в сім’ї митців. Його батько, Рудольф Віллашек, та дід, Янош Ерделі, брат Адальберта Ерделі, були художниками.

Роботи Тібора Віллашека вперше були виставлені в 1974-му в Мукачеві, і відтоді, ось уже 50 років, він є активним учасником міських, обласних та міжнародних виставок. У 1975-му разом зі своїм батьком уперше долучився до пленеру, організованого Золтаном Шолтесом. Згодом мав можливість творити разом з відомими художниками й безпосередньо спостерігати за роботою майстрів закарпатської школи живопису. У спільних творчих таборах та на семінарах Тібор Віллашек познайомився з живописцем і графіком Гаврилом Глюком, художниками Ернестом Контратовичем та Юрієм Герцом, які мали великий вплив на розвиток його творчості. У 1985 році брав участь у Всеукраїнській молодіжній пересувній виставці, а з 1993-го є постійним учасником міжнародних пленерів і виставок в Україні, Угорщині, Польщі, Словаччині, Німеччині, Італії та Румунії. Загалом узяв участь майже в сотні творчих таборів та різноманітних симпозіумів. З 2007 року п’ять разів був запрошеним учасником Міжнародного табору художників у Будапешті. У 2008-му долучився до міжнародного трієнале в Кішварді. У 2018-му мав персональну виставку в Будапешті, у 2021-му – в Консульстві Угорщини в Берегові. Член-засновник культурно-мистецького об’єднання «Карпати», з 2013 року – член Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса. Його роботи знаходяться переважно в приватних колекціях в Україні, Угорщині, Австрії, Німеччині, Румунії, Словаччині, Чехії, США, Канаді, Франції та Австралії.

На урочистому відкритті виставки присутніх першим привітав директор Угорського дому ім. Мігая Мункачі Йосип Торпої. Він, зокрема, пригадав свою першу зустріч з Тібором Віллашеком і висловив йому вдячність за збереження батьківського будинку Адальберта Ерделі, який наразі функціонує як будинок-музей. Директор привітав художника із 65-річчям та побажав довгих щасливих років, сповнених творчої праці.

«Художник продовжує найблагородніші традиції закарпатської школи живопису. Для нього творчість була звичною від народження завдяки дідусеві, Яношу Ерделі, брату відомого художника Адальберта Ерделі, та батькові, художнику Рудольфу Віллашеку», – зазначив під час свого виступу консул Угорщини в Ужгороді Арон Чех. Він наголосив, що Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді та Угорський дім ім. Мігая Мункачі працюють над тим, щоб цей мукачівський заклад був «одним із оплотів культурного та інтелектуального життя Закарпаття, сповнений яскравих і якісних заходів, виставок, презентацій книжок та інших подій». Дипломат висловив переконання, що в ці важкі часи змістовні культурні заходи ще важливіші, ніж раніше, адже можуть дещо врівноважити страх і невизначеність, викликані війною. «А картини Тібора Віллашека доводять, що життя прекрасне, його треба триматися», – наголосив консул. Він також побажав, щоб ця руйнівна війна якомога швидше закінчилася і життя людей повернулося у звичне русло.

Унікальне, особливе мистецтво Тібора Віллашека відзначили також художник-графік, педагог, ректор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, народний художник України, президент Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін та директор Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая, художник Франциск Ерфан.

«Тібор Віллашек передусім не художник, а людина, яка з благородною простотою й надзвичайною педантичністю володіє пензлем, бачить через гру кольорів, яку чудово передає у своїх картинах. Його полотна відображають, наскільки він закоханий у пейзажі Закарпаття», – зазначив, у свою чергу, художник, доцент Закарпатської академії мистецтв Аттіла Коприва. Він додав, що у творчості Тібора Віллашека стикаються дві лінії: вплив Адальберта і Яноша Ерделі та лінія Віллашеків, адже його дід по батькові, Валентин Віллашек, відомий скульптор ХІХ століття, був головним художником Фрідяшівського чавунного заводу поблизу Мукачева.

Після виступів Тібор Віллашек подякував присутнім за те, що прийшли на відкриття виставки, а керівництву Угорського дому – за забезпечення місця її проведення.

Митець переважно створює пейзажі та натюрморти, його улюблена тема – пейзажний живопис. Свій індивідуальний стиль Тібор Віллашек розвивав у стилях реалізму, імпресіонізму та постімпресіонізму. Краса навколишнього пейзажу відтворюється на його полотнах яскравими фарбами, роботи випромінюють оптимізм та любов до життя.

Атмосферу заходу підкреслила віртуозна гра на акордеоні Віталія Брецка.

Виставка триватиме в стінах Угорського дому в Мукачеві до 10 серпня. Ознайомитися з роботами можна в будні з 9.00 до 17.00, а також у вихідні за попереднім узгодженням по телефону +380 50 555 28 95.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах