164987
13:36 2.072024

У греко-католицькій церкві Перечина збирали Петрів гріш

Життя 749

29 та 30 червня у греко-католицькому храмі святого Миколая Чудотворця м. Перечин збирали гріш святого Петра (Петрів гріш).

Касирка парафії пані Тетяна розповіла кореспондентці «Карпатського об’єктива», що збірка щороку проводиться у день Петра і Павла.

– Щороку виставляли скриньку для збірки 12 липня. Торік наша парафія перейшла на григоріанський календар, отож цього року верховних апостолів Петра і Павла ми вшановували 29 червня. Свої пожертви вірники вносили до скриньки у суботу та неділю. Після Літургії скриньку відкрили, гроші перерахували. Сума невелика, але для широкого загалу не буду її розголошувати. У скриньці були гривні різного номіналу – від однієї до 200. Хто скільки міг, стільки давав – це добровільна пожертва. Гроші я віддаю настоятелю храму отцю Мирославу. Він відвозить їх в Ужгород і передає Мукачівській греко-католицькій єпархії. Єпархія передає у Ватикан, – пояснила жінка.

Довідково

Петрів гріш – це пожертви, що надають вірні для потреб Святішого Отця. Кошти спрямовуються на соціальні потреби, що має Вселенська Церква та для допомоги бідним людям, що найбільше потребують опіки. Наприкінці VIII століття англо-саксони настільки близько відчували свій зв’язок з єпископом Риму, що вирішили щорічно регулярно надсилати пожертви Святішому Отцю. Це був так званий динарій святого Петра (милостиня святого Петра), започаткований та поширений по цілому європейському континенті.

Як і багато подібних акцій, з плином століть ця пожертва пережила багато змін. Остаточно збір «Петрів гріш» був затверджений 5 серпня 1871 році Папою Пієм ІХ в Енцикліці Saepe Venerabilis.

В урочистість Петра і Павла у Ватикані оприлюднено звіт за попередній 2023 рік. На 5 мільйонів євро зросли пожертви вірних. Майже на 1 млн євро профінансовано душпастирські та соціальні проекти в Україні.

Про це пише Vatican News.

У контексті вшанування святих Петра і Павла в місцевих церквах в усьому світі проводиться збірка «Петрів гріш», призначенням якої є підтримка діл милосердя Святішого Отця та його служіння для потреб вселенської Церкви. В урочистість святих апостолів Петра і Павла, 29 червня 2024 року, у Ватикані було оприлюднено звіт про обороти фонду за 2023 рік. З нього дізнаємося, що у звітному періоді прихід становив 52 мільйони євро, а видатки сягнули 109,4 мільйона євро.

Дві треті надходження – від дієцезій, найбільше – зі США

Є три основні джерела наповнення Фонду: збірка, що проводиться в храмах по всьому світу в урочистість святих Петра і Павла і надсилається до Святого Престолу; прямі пожертви, складені через банківські та поштові перекази, чеки або через веб-сайт за допомогою кредитних карток і PayPal; спадщина. Частина, отримана від дієцезій, становить 31,2 млн євро (64,4%), тоді як 2,1 мл. євро (4,4%) надійшло від приватних жертводавців. До цього слід додати пожертви від різних фундацій (13,9 млн євро, або 28,8%), і 1,2 млн євро (2,4%) – від чернечих орденів. Ще 3,2 млн. отримано з управління майном. Географічно найбільшим благодійником з великим відривом від інших країн є Сполучені Штати Америки, далі йдуть Італія, Бразилія, Німеччина, Корея, Франція.

236 проєктів у 76 країнах світу, також і в Україні

Зі 103 мільйонів, виплачених фондом у 2023 році, 90 мільйонів євро було використано на підтримку діяльності, яку здійснює Святий Престол на служінні апостольській місії Папи, а 13 мільйонів – на підтримку проєктів, що надають безпосередню допомогу тим, хто її потребує.

У 2023 році фонд «Петрів гріш» реалізував 236 проектів у 76 країнах світу. Зокрема, півмільйона євро було спрямовано на фінансування стипендій для священників, семінаристів та богопосвячених осіб з Африки, Латинської Америки та Азії для навчання в Папських університетах, трохи менше мільйона – на підтримку різних душпастирських та соціальних ініціатив в охопленій війною Україні. Якщо йдеться про підтримку апостольської місії Папи, то мається на увазі фінансування 68 дикастерій, установ та організацій, які служать вселенській місії Єпископа Риму. В 2023 році ці видатки сягнули 370,4 млн євро, 90 млн з яких покриті з фонду «Петрів гріш».

Зростає кількість пожертв

Якщо поглянути на звіт за 2022 рік, то в ньому надходження становили 107 мільйонів, тобто, вдвічі більше, як у 2023 році. Однак, тут потрібно звернути увагу на те, що в 2022 році великі надходження стали результатом продажу нерухомості, що належала фонду, натомість 2023 року зросла кількість безпосередніх пожертв, сягнувши 48,4 млн. євро, порівнюючи з 43,5 млн. за попередній звітний період.

Тетяна ГРИЦИЩУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах