164942
16:11 1.072024

У Мукачеві визначили найкращі вина «Срібної землі» 2024

Життя 449

28-30 червня у місті Мукачево відбувся дегустаційний конкурс вин, що претендують на географічне зазначення “Вина срібної землі”.

Фахівці провели збір та кодування зразків для конкурсу, відбулась калібрувальна сесія для членів журі. До складу журі входили представники Румунії, Угорщини, члени «Асоціації сомельє України» та головна редакторка Drinks+, міжнародного інформаційного партнера заходу «Вина Срібної Землі», Ольга Піневич-Тодорюк як суддя конкурсу.

Організатори заходу ставлять за мету поширення інформації щодо впровадження системи географічного зазначення (ГЗ) в галузі виноробства. Система ГЗ є ефективним інструментом збереження унікальної виноробної спадщини регіону та його розвитку.

Оцінювання взірців вина на конкурсі «Вина Срібної Землі»

Конкурс вина оцінювався у 3-х номінаціях: Вища нагорода конкурсу — Гран-прі. Медалі: Золоті, Срібні, Бронзові. Дипломи учасника конкурсу.

За результатами роботи дегустаційної комісії було зібрано 113 взірців від 32 виробників.

Найвищу нагороду отримало вино “Троянда” 2002 року: Grand Prix у сумі 97,8 бала (за 100 бальною шкалою) отримав винороб Роман Мушка. 19 зразків вин нагороджені золотою медаллю, 32 — срібною, 37 — бронзовою.

Слід зазначити, що це вперше в Україні провели регіональний конкурс вин за міжнародним стандартом, коли розподіл балів відбувався за регламентом Міжнародної організації виноградарства і вин (OIV).

Дегустатори працювали з використанням програмного забезпечення Gustos.Life, що функціонує на основі блокчейн.

Додамо, що члени Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття зараз активно готуються до реєстрації географічного зазначення “Вина Срібної Землі”. Це важливий крок для закарпатських виноробів, який свідчить про готовність розвиватися, вдосконалюватися та провадити роботу за європейськими правилами.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах