164768
12:02 27.062024

Генконсульство Угорщини в Ужгороді спільно з УжНУ оголошують конкурс есе для молоді Закарпаття

Життя 804

З 1 липня 2024 року по 31 грудня 2024 року Угорщина вдруге виконуватиме обов’язки голови в Раді Європейського Союзу. У зв’язку з головуванням Угорщини в Раді ЄС Генеральне консульство Угорщини у м. Ужгород разом з Українсько – угорським навчально – науковим інститутом УжНУ та Факультетом міжнародних економічних відносин УжНУ спільно оголошують конкурс есе для учнів загальноосвітніх шкіл Закарпаття (9 – 11 класи) та для студентів Закарпатських та західноукраїнських вищих навчальних закладів на актуальну для України тему євроінтеграції.

Детальніше про цю подію розповів під час прес-конференції ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка,  генеральний консул Угорщини у м. Ужгород Йожеф Бочкаї, директор Українсько – угорського навчально – наукового інституту УжНУ та Микола Палінчак декан факультету міжнародних економічних відносин УжНУ, Олександр Шпеник, директор Українсько – угорського навчально – наукового інституту УжНУ.

– Цього року, після виборів до Європарламенту, в надзвичайній ситуації Угорщина з 1 липня по 31 грудня виконуватиме обов’язки голови Ради Європейського Союзу. Перед Європейським Союзом та народами, що живуть у ньому, постали серйозні виклики, які відбуваються одночасно: війна, що точиться по сусідству, відставання від глобальних конкурентів, крихка безпека та вразлива світова економічна ситуація, нелегальна міграція, стихійні лиха, наслідки зміни клімату, демографічна ситуація. Почергове головування є обов’язком в Європейському Союзі. Виконання обов’язків головування Ради Європейського Союзу це подія, яка повертається кожні тринадцять з половиною років і для даної країни-члена завжди означає значну відповідальність, водночас і можливості. Угорщина підтримує зусилля України щодо інтеграції в Європейський Союз,  – зазначив генеральний консул Угорщини у м. Ужгород Йожеф Бочкаї. – Ми також прагнемо, щоб Україна якомога швидше стала процвітаючою, демократичною, європейською правовою державою, в котрій поважають права національних меншин. З нагоди нашого головування у Раді ЄС, у дусі цих думок, спільно з Ужгородським національним університетом дозвольте мені започаткувати конкурс наукових робіт та есе для закарпатських старшокласників та студентів. Мета конкурсу есе – з нагоди головування Угорщини в ЄС охопити якомога ширше коло учнів загальноосвітніх шкіл (9-11 класи) та студентів вищих навчальних закладів на актуальну для України тему євроінтеграції. Отримані конкурсні роботи оцінюватиме професійне журі, створене спільно з Ужгородським національним університетом. У категоріях старшокласників та студентів вищих навчальних закладів передбачено по три призові місця та, можливо, додаткові спеціальні відзнаки. Лауреати отримають у подарунок книжки, а їхні роботи будуть опубліковані у співпраці з університетом. За організації Генерального консульства Угорщини у м. Ужгород нагороджені отримують можливість участі в одноденній навчальній екскурсії до Угорщини, про яку буде знято окремий короткометражний фільм. 

У свою чергу  ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка зауважив, що конкурс буде оцінюватися не тільки викладачами університету, але й самими учнями. 

– Найкращі роботи будуть оцінені, а студенти старшокласники зможуть долучитися до спеціальної короткої програми, яка буде створена у співпраці з Генеральним консульством Угорщини в Ужгороді. Дуже радий, що починається цей проєкт і він буде реалізовуватися в стінах УжНУ. Хочу побажати успіху всім молодим людям, – наголосив Володимир Смоланка.

Загалом конкурсу передувала тісна співпраця, яка склалася між УжНУ та Генеральним консульством Угорщини в м. Ужгороді. Детальна інформація про умови написання есе з’являться на сайті УжНУ та Генерального консульства з 1 липня 2024 року.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах