164749
16:45 26.062024

В УжНУ обговорили результати проєкту «Інтеграція вищої дуальної освіти в Молдові та Україна / COOPERA»

Життя 571

У вівторок, 25 червня, в Ужгородському національному університеті відбувся круглий стіл “Обговорення впровадження та організації програм дуальної вищої освіти”, у межах проєкту Erasmus+ “Інтеграція вищої дуальної освіти в Молдові та Україна / COOPERA”.

Дуальна форма у фаховій вищій освіті – це спосіб здобуття освіти, що передбачає поєднання навчання в закладах освіти та в інших суб’єктів освітньої діяльності з навчанням на робочих місцях на підприємствах, в установах та організаціях для оволодіння програмними результатами, поглиблення практичних умінь і навичок та набуття певної кваліфікації.

Метою проєкту “Інтеграція вищої дуальної освіти в Молдові та Україна / COOPERA” є інтеграція дуальної вищої освіти у країнах-партнерах, а також розвиток навичок працездатності, підвищення релевантності навчання студентів відповідно до потреб професійного світу, досягнення більшої економічної ефективності та соціальної інтеграції. Координаторкою проєкту від УжНУ виступила Тетяна Бутурлакіна, доцентка кафедри фінансів та банківської справи, керівниця Центру кар’єри УжНУ.

Привітала учасників круглого столу проректорка з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел: “Цей проєкт стартував і реалізовувався в складних умовах – спочатку пандемії Covid-19, потім повномасштабної війни. Тому достатньо непросто було налагодити живу комунікацію з партнерами. Команда нашого університету співпрацювали з командами інших вишів України, Молдови та країн ЄС. Інша трудність реалізації проєкту – певні зміни у нашому університеті ми могли втілювати тільки після того, як були прийняті відповідні положення Міністерства освіти і науки України. Такі положення було прийнято, і це можна назвати одним з головних результатів проєкту. Тож дуальній освіті в Україні бути – нормативне поле для цього вже існує. Після цієї вагомої події, команда університету, очолювана Тетяною Бутурлакіною, за підтримки економічного факультету, навчальної частини УжНУ, розробила Положення про дуальну форму здобуття вищої освіти в ДВНЗ «УжНУ», яке було затверджено Вченою радою та підписано ректором університету Володимиром Смоланкою”.

Тетяна Бутурлакіна, інституціональна координаторка проєкту COOPERA, представила результати “Інтеграції вищої дуальної освіти в Молдові та Україні / COOPERA”: “Унікальність нашого проєкту полягає у тому, що за період його реалізації він зазнав всіх можливих ризиків. Ми починали в 2021 році, це один з років пандемії Covid-19, а потім на нас чекав ще більш трагічний час, проте ми продовжуємо працювати і, сподіваємось, успішно. Наразі з’явилося чимало нових завдань, пов’язаних із підготовкою спеціалістів – наших студентів та випускників, пов’язаних з релокацією бізнесу, нових вимог щодо організації виробничих процесів та євроінтеграційних запитів. Ключовий момент у контексті нашої співпраці з ЄС – освітянська та професійна підготовка фахівців повинна базуватись на європейській рамці кваліфікацій. І нашим основним завданням є імплементація нових моделей. А впровадження дуальної освіти, яка є поєднанням двох підходів – теоретичного і практичного, якраз і є цим передовим європейським досвідом”.

Серед результатів проєкту інституціональна координаторка проєкту COOPERA зазначила: досліджено міжнародний досвід реалізації дуальних програм у вищій освіті у європейських партнерських університетах; напрацьовано рекомендації щодо законодавчої регламентації дуальної вищої освіти в Україні спільно з МОН України; розроблені гнучкі та загальні моделі дуальної освіти; розроблене і затверджене Положення щодо впровадження дуальної форми здобуття вищої освіти в ДВНЗ «УжНУ»; напрацьована документація з описом та концепціями моделей дуальної вищої освіти; розроблені матеріали для конкретних дуальних навчальних програм; реалізовано пілотування конкретної моделі дуальної вищої освіти – програми підготовки студентів 2-го освітнього рівня «магістр» спеціальності 076 «Міжнародна комерція».

У круглому столі взяли участь усі важливі сторони проєкту – студенти та викладачі УжНУ, а також представники бізнесу, влади, які можуть виступити потенційними роботодавцями у системі дуальної освіти. Учасники мали можливість обговорити результати проєкту, поділитись особистим досвідом та викласти свої пропозиції.

Ганна Фельцан, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах