164555
15:24 22.062024

Фолк-майстерня «Резеда» підсумувала навчальний рік

Життя 521

Народна майстерня «Резеда» дала звітний концерт у стінах Закарпатського обласного угорського драматичного театру в Берегові.

Присутніх на заході першим привітав керівник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар. Він, зокрема, відзначив роботу очільників закладу Еніки Вараді та Пейтера Ороса. «Мета фолк-майстерні – знайомити наступні покоління з угорською народною музикою й танцями, світом народної культури, цінностей угорського народного мистецтва. Збереження народних традицій – музики, танців, рукоділля – важливе завдання закладу, який дбає про розвиток культури закарпатських угорців, – наголосив дипломат. – Кожен край має унікальні традиції народного мистецтва, турбота про які гуртує». За словами Іштвана Дєбнара, уряд Угорщини має на меті підтримувати національну ідентичність закордонних угорських громад, сприяти їхньому процвітанню та збереженню їхньої культури й мови. «Паралельно з наданням допомоги для пом’якшення наслідків війни ми робимо все можливе для досягнення наших національно-політичних цілей щодо збереження закарпатської угорської громади якомога більш чисельною. А робота фолк-майстерні «Резеда» якраз і сприяє реалізації цієї мети», – зазначив дипломат.

«Ми, закарпатські угорці, – люди з оптимістичним духом та настроєм, адже, незважаючи на війну та складні обставини, організовуємо багато культурних заходів по всьому краю, – наголосив у своєму виступі заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Йожеф Шін. – Це свідчить про те, що місцева угорська громада вірить у краще майбутнє. А для її збереження потрібно, аби наші діти навчилися всього, що входить до поняття угорський фольклор», – зазначив він і подякував керівникам майстерні за віддану роботу.

Виконувачка обов’язків директора Закарпатського обласного угорського драматичного театру Едіна Шін у своєму виступі наголосила на важливості єдності: «Єдність – очікувана поведінка людини за будь-яких обставин – особливо необхідна під час дії воєнного стану, коли все працює проти цієї згуртованості. Так само потрібна єдність між установами та організаціями. Берегівський театр теж підтримує тісний зв’язок з іншими закладами культури, зокрема й народною майстернею «Резеда».

«Звітний концерт – це своєрідне свято, коли ми із вдячністю озираємося назад і дякуємо Всевишньому за те, що попри всі труднощі маємо можливість працювати», – наголосила, у свою чергу, керівниця Берегівської народної майстерні «Резеда» Еніке Вараді. Відтак подякувала батькам вихованців за довіру, а також висловила вдячність меценатам, зокрема уряду Угорщини, за підтримку та викладачам за віддану роботу. «Це був нелегкий рік. А саме в складні часи наші традиції є для нас найбільшою опорою. Адже той, хто живиться з цього джерела, має серце, яке лине до свого, рідного, і приймає та виявляє толерантність до інших культур, що є поряд. Це надзвичайно важливо для нас, представників нацменшин, оскільки ми живемо в середовищі різноманітних культур, у світі, де взаємоповага і прийняття та розуміння одне одного потрібні понад усе», – підкреслила Еніке Вараді. «Культуру не можна просто успадкувати. Культура предків випарується, якщо кожне наступне покоління не набуватиме її знову і знову», – згадала вона слова Золтана Кодая. Фолк-майстерня «Резеда» вже 9 років працює над тим, щоб передавати угорську народну культуру наступним поколінням.

Підсумовуючи минулий навчальний рік, пані Вараді повідомила, що, крім занять, у закладі проводилися й спільні традиційні заходи, зокрема майстер-класи з рукоділля. Вихованців фолк-майстерні запрошували виступати на різних майданчиках як у краї, так і за кордоном. Крім того, діти взяли участь у кількох конкурсах на теренах Карпатського басейну.

Після вітальних промов відбувся виступ юних артистів, які представили вивчене за рік. Свої знання показали учні секцій народного танцю, а також ті, які опановують гру на народних інструментах, зокрема скрипалі та цитристи.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
12 протоколів за відсутність договорів на вивезення сміття склали в Мукачеві
17:32
У Закарпатській ОВА відбувається благодійна виставка-продаж полотен
17:11
Мукачево прощатиметься із полеглим Героєм
16:50
Жителя Тячівщини вже вдруге викрили на незаконному переправленні військовозобов’язаних чоловіків до країн ЄС
16:32
Мер Мукачева вийде з СІЗО, за нього внесли 30 млн гривень застави
16:10
Перед судом постане посадовець лісового господарства зі Закарпаття, який допустив незаконну рубку дерев на 1,5 млн грн
15:59
II Міжнародний музейний форум відбувся у «Закарпатському музеї народної архітектури та побуту»
15:39
В Ужгороді затримали підозрюваного у розповсюдженні партії наркотовару
15:22
Справа про махінації із землею: голову Мукачівської райради Ланя взяли під варту
14:57
Як не вигорати: тренінг для соціальних працівників провели в Ужгороді
14:18
Всі новини