164159
17:03 12.062024

Генеральний консул Чеської республіки у місті Львів відвідав УжНУ

Життя 938

Візит поважного гостя Давида Нови містив у собі коротку лекцію для студентів ФМЕВ, яка була націлена на огляд поточного стану політичних відносин між Чехією та Україною. Також на кафедрі словацької філології Генеральний консул Чеської Республіки у місті Львів обговорив питання щодо освітнього процесу, а саме впровадження нової лекторки богемістики.

Зустріч зі студентами, як це часто буває в УжНУ, проходила у неформальному вигляді. На захід завітав ректор – професор Володимир Смоланка, який подякував поважним гостям за візит. Він відмітив, що для учасників з факультету міжнародних економічних відносин – це хороша можливість отримати знання, що пов’язані з їх професійною діяльністю та побажав подальших успіхів.

Давид Нови розпочав лекцію з насиченої проблеми – ситуації в Україні зараз і політичні відносини з Чехією. Варто зазначити, що Чеська Республіка від початку повномасштабного вторгнення стала на сторону нашої Батьківщини й продовжує її підтримувати. Зокрема, нещодавно для потреб української армії було зібрано та передано більше мільйона снарядів. Чехія посилено допомагає Україні у сфері охорони здоров’я. Через складну ситуацію в державі спостерігається зростання кількості захворювань, тому наші партнери активно шукають і передають значні кошти для модернізації медичної галузі. Окрім фінансової допомоги також надається можливість стажування, щоб українські фахівці мали змогу отримувати європейський досвід, зокрема – медичні працівники. Загалом співпраця країн є дуже плідною. До прикладу депутат обласноі ради Володимир Чубірко розповів про майбутній реабілітаційний центр в Ужгороді. Разом з партнерами з Чеської Республіки протягом двох років були зібрані кошти для його будівництва. До втілення ідеї в життя долучилося й Міністерство закордонних справ, яке виділило чималу суму. «Окрім цього, звичайно, ми надаємо гуманітарну допомогу, – додає Давид Нови – також підтримуємо бізнес-партнерство між країнами, що просуває економіку обох держав».

Однією з частин дискусії була виборча кампанія Європейського парламенту, яка відбулася нещодавно. Варто зауважити, що під час ходу подій відбулися певні зміни у виборах і делегатах, проте, як запевняє Генеральний консул, ставлення до України залишиться незмінним. Важливі питання, які обговорювали в Європейському Союзі стосуються сільського господарства, автомобільного транспорту та міграційної політики, власне, навколо них і точилися дебати.

Декан ФМЕВ професор Микола Палінчак подякував гостям. «Завдяки співпраці з чеськими вузами, з фондом «ВІЗА», 12 років тому на факультеті функціонує кабінет українсько-чеської дружби, вісім років тому нам поміняли 56 вікон! Але, найголовніше, що такі лекції чинних зарубіжних дипломатів сприяють професійному становленню економістів-міжнародників! Гості подарували факультету мультимедійне обладнання для кабінету українсько- чеської дружби», – поділився він.

Наступна частина візиту Генерального консула Чеської Республіки у місті Львів Давида Нови перенеслася на філологічний факультет – на кафедру словацької філології, де діє відділення богемістики. Зустріч велася виключно чеською мовою, оскільки всі учасники дискусії вільно володіли нею. Завідувачка кафедри Наталія Петріца та доцентка Юлія Юсип-Якимович обговорили з гостями освітній процес. Йшлося про особливості навчання, наповнення академічних груп, зацікавлення абітурієнтів до освітніх програм «Чеська мова та література» за першим (бакалаврським) та другим (магістерським) рівнем вищої освіти, також відзначили, що вивчення чеської мови користується попитом серед студентів медичного, історичного факультетів та студентів факультету іноземної філології. Крім цього, докладно обговорити роботу єдиного лекторату чеської мови та культури, який діє при кафедрі словацької філології. З 2017 року у відділенні богемістики працює лекторка Петра Зламана. В умовах воєнного стану за рішенням Міністерства освіти ЧР навчальний процес закордонний викладач веде дистанційно. Цьогоріч минає термін її каденції. Генеральний консул Давид Нови обговорив умови праці нової лекторки Елішки Кашпер, яка виграла конкурс на заміщення посади лектора та рекомендована Міністерством освіти Чеської Республіки для роботи в УжНУ.

Наталія Петріца наголошує, що офлайн-пари при вивченні чеської мови є важливою складовою успішного навчання, особливо з носієм мови. Звичайно все залежатиме від рішення Міністерства освіти Чеської Республіки, який надає дозвіл для очної роботи лекторки. Давид Нови підтримує таку пропозицію та обіцяє донести інформацію до профільного міністерства. Саме це питання було провідним протягом усієї зустрічі.

На останок гостям провели невелику екскурсію авдиторіями богемістики, які знаходяться на філологічному факультеті. «Подібні зустрічі для нас дуже важливі, – поділилася завідувачка кафедри словацької філології Наталія Петріца. – Упродовж розмови ми також домовилися про забезпечення двох кабінетів богемістики стендами, мапами, плакатами з чеською національною символікою тощо».

Валерія Мельник, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Обпік і побив до смерті: жителя Мукачева судитимуть за знущання над колишньою дружино
19:40
В Ужгороді виявили нетверезого водія, який мав з собою наркотичні речовини
19:07
Тренінги щодо розуміння та підтримки вразливих спільнот проводять в Ужгороді
18:52
В Ужгороді з нагоди Дня туризму відзначили представників цієї сфери
16:19
У Мукачеві відкриють гуртки з робототехніки та БПЛА
15:40
В Мукачеві виявили водія-порушника, який надав фальшиві документи
15:23
В Ужгороді сьогодні попрощалися із 52-річним захисником – старшим солдатом Едуардом Кострабою
15:09
На Закарпатті, неподалік кордону знайшли сховок з 75-ма гвинтівками, гранатами і набоями часів І Світової війни
15:03
30 вересня на митному кордоні «Вишнє Німецьке – Ужгород» буде частково обмежено рух
14:44
«Взаємозв’язок хімії та екології: залучення інновацій та сталого розвитку для майбутнього покоління»: міжнародний форум
14:44
Всі новини