163579
09:19 1.062024

Стартувала виставка закарпатського митця

Життя 645

У Закарпатському обласному художньому музеї імені Й. Бокшая представили творчий доробок заслуженої художниці України Лариси Бровді та народного художника України Івана Бровді (1939-2023 рр.).

З нагоди відкриття директор департаменту культури Євген Тищук передав від імені голови Закарпатської ОДА-начальника ОВА Віктора Микити вітання Ларисі Бровді та її родині, яка посприяла в організації виставки. Він також вручив художниці Почесну грамоту за вагомий внесок у розвиток мистецтва краю. Євген Тищук поділився: як мукачівець дуже пишається тим, що саме в будівлі, яку прикрашає мурал із зображенням Івана Бровді (автор – Тіберій Йонаш) знаходиться Молодіжний театр-студія «Трикутник», і щодня діти мають змогу бачити це впізнаване обличчя Мукачева та надихатись. А зараз, завдяки виставці, наповнитись неймовірною мистецькою енергетикою робіт подружжя Бровді мають нагоду мешканці та гості Ужгорода.

З вітальним словом виступили директор музею Франциск Ерфан, мистецтвознавиця Людмила Біксей, художник Олександр Мондич, народний художник України Володимир Микита, голова Закарпатської організації НСХУ, народний художник України Борис Кузьма, письменник і заслужений майстер народної творчості України Петро Ходанич. Вони поділилися спогадами про Івана Бровді, мовили про його майстерність як скульптора та живописця, оригінальність і композиційну довершеність його робіт, а також про мистецькі здобутки Лариси Бровді, яка розділила з чоловіком життєвий і творчий шлях, та все ж зуміла не розчинитися в його унікальній творчій харизмі, а знайшла власний авторський голос. Як зауважив Борис Кузьма, значимість доробку подружжя Бровді для мистецтва Закарпаття ще лише належить фахово оцінити.

Присутній на відкритті журналіст Володимир Горішняк доповнив, що одним із важливих способів увічнення пам’яті про Івана Бровді повинна стати вулиця, названа на його честь, у Мукачеві – місті, почесним громадянином якого був митець, де створив багато своїх робіт і яке культурно збагатив своїми відомими скульптурами. Також журналіст нагадав присутнім, що нещодавно картину Івана Бровді було продано на благодійному аукціоні на підтримку ЗСУ. Роботу для аукціону надала донька митців.

І цього разу Кароліна Бровді, подякувавши відвідувачам за цікавість до виставки, закликала підтримати збір коштів на потреби 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

Виставка з промовистою назвою «Мистецький діалог» присвячена 85-річчю від дня народження Івана Бровді (2 червня) та прийдешньому ювілеєві Лариси Бровді (18 липня). Оглянути роботи можна протягом двох тижнів.

Про це повідомляє Департамент культури Закарпатської ОВА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах