163391
12:23 28.052024

В Україні почалися відключення світла. Що кажуть закарпатці

Життя 555

Днями закарпатці були неприємно вражені тим, що в домівках, як під час минулорічного блекауту, вечорами стало темно. У області, як і по всій Україні, знову почалися планові відключення світла. Готовими до змін краяни не були, утім до критичних ситуацій нашим землякам також не звикати.

В Укренерго такі дії пояснюються дефіцитом електрики після російських обстрілів, наголошуючи, що це – вимушений крок. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, за останні п’ять масштабних російських атак енергосистема втратила близько 8 ГВт потужностей. Це – на жаль, багато.

Тож доки, за оцінками експертів, триватимуть відключення? Як підготувались до них мешканці області? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Режим економії – до осені?

«Укренерго» прогнозує режим жорсткої економії енергоресурсів на все літо. Як наголошує член наглядової ради компанії та радник міністра Юрій Бойко, навіть за умови, що вдасться залучити імпорт та отримати аварійну допомогу, енергетики вимушені будуть все одно вводити аварійні відключення світла.

«Якщо говорити про обмеження, що розпочалися, то в цих умовах нам доведеться жити, за моїми оцінками, до серпня. У серпні-вересні очікується незначне покращення в силу різного набору факторів – починаючи з виходів з активної фази ремонту об’єктів атомної генерації, все ще буде залишатися сонце і в системі буде велика кількість цієї генерації», – запевнив чиновник.

У той же час він звернув увагу й на те, що наступна зима може бути у плані енергодефіциту ще важчою за попередні.

«Зима буде «невідворотно важкою» і шансів на відновлення знищеної за два місяці генерації у повному обсязі немає. І уникнути дефіциту в енергосистемі взимку не вдасться навіть за теплої погоди», – наголосив радник міністра.

Загалом в «Укренерго» стверджують, що для відновлення енергосистеми знадобиться тривалий час, тож влітку точно не вдасться уникнути відключень, підкреслюючи, що особливо у спеку багато хто вмикає кондиціонери, які споживають, як і взимку обігрівачі, багато світла.

У той же час голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький припускає, що після очікуваного підвищення температури, можливо відключення застосовувати не доведеться. Але це – тільки за умови, якщо не буде нових обстрілів критичної інфраструктури. Він також закликає споживачів заощадливо і відповідально ставитися до споживання електрики.

«Не вмикати потужні електроприлади одночасно вранці та ввечері, зменшити використання обігрівачів та кондиціонерів, відмовитися від пральних машин та бойлерів у години максимального споживання», – наголосив Володимир Кудрицький.

Попередньо відключення планується застосовувати до 18 вересня.

Головне, аби дотримувалися графіків

Графіки аварійних відключень запроваджено по всій Україні з 00 годин 16 травня. Уже з перших же хвилин закарпатці відчули занурення у темряву. Тож що кажуть краяни?

«Перші дні вразили неприємно. Як одні вулиці вимкнули і забули увімкнути, так інші проходять одразу по двох чергах і там вимикають по два рази. Сподіваюся, що невдовзі графіки відрегулюють і все налагодиться. Але осад залишився неприємний все одно, – зізнається «Карпатському об’єктиву» ужгородка Надія Бонь. – Розумію, що все це – вимушені кроки і приймаю ситуацію такою, якою вона є. Проте графіків електрики повинні дотримуватись і споживачі через них страждати не повинні»,

Також жінка стверджує, що до обмежень готова, оскільки ще в минулі роки подбала про те, було чим зарядити телефон і освітити вечорами помешкання.

«Маю пауербанки для себе, сина та чоловіка, адже без телефонів зараз, як без рук. Маємо вдома різні лампи, що заряджаються від сонячного світла. Купили і свічки. Як же без них! Звісно, дискомфорт відчувається, але хоча б добре, що тепла пора року, не потрібно вмикати котел і пізно сутеніє», – зазначає вона.

Хустянка Ірина Продан незадоволена тривалістю відключень, але до блекаутів також завчасно підготувалася.

«Я ще восени запаслася двома акумуляторами, аби освітлювати оселю. Проте донька працює онлайн і це її не рятує. Ноутбук не витримує довго без підзарядки, а світла у нас немає й протягом 6 годин поспіль. Це – дуже довго. Графіки б варто якось відрегулювати, аби люди могли підлаштувати під них свою діяльність, адже зараз дуже багато молоді працює дистанційно і без інтернету почувається сковано та не завжди може виконувати відносно елементарні робочі завдання. Мобільна мережа слабка, перевантажена з низькою швидкістю, а домашня зникає разом зі світлом. Ще вдень можна кудись вийти в кафе попрацювати, а вечорами проблематично», – ділиться думками закарпатка.

Крім того, жінка стверджує, що розуміє, що в енергосистемі не вистачає потужності, але хвилюється, що влітку таким чином виходитиме з ладу побутова техніка і псуватимуться продукти.

«Морозильна камера під час попередніх відключень у мене зламалася. Довелося купувати нову. То була зима. Зараз же літо. Без електрики холодильники, морозилки не працюватимуть і все, що ми наморозимо, буде псуватися. І мова йде не тільки про м’ясо, але й про ягоди, овочі, фрукти… Тож як заготовляти продукти на зиму – не знаю. Хіба що генератор доведеться купувати… але й пальне дороге, тож все одно збитків не минути», – резюмує вона.

Катерина Томищ із Тячева також хвилюється, що літо з графіками відключень може стати не менш важким, ніж зима.

«Я маю хворе серце, погано переношу спеку. Без світла не увімкну ні вентилятор, ні кондиціонер. Як бути – поняття поки не маю. Для здорової людини все це не проблема, але для літніх і нездорових людей – суцільні неприємності. Без світла навіть холодної води з крана не напитися, бо «безбашенка» не працює. Одним словом, готуюсь до екстириму», – запевнила краянка.

До відключень, як зізналася жінка, вона підгодовувалась у силу своїх можливостей, але все одно зустріла новину про обмеження енергоресурсів з хвилюванням.

«Не думаю, що є хоч одна людина, яка б пораділа незручностям. Утім усі ми до цього більш-менш готові і ставимося з порозумінням, адже є фактори, які від нас не залежать. Ще взимку придбала декілька ліхтариків, ламп на батарейках, свічки, сірники та в домашню аптечку закупила ліки першої необхідності. До плити маю на всяк випадок газовий балон. Адже ніхто не знає, чого ще нас позбавлять. Хочу ще купити світильник на сонячних батареях. На жаль, генератор мені не по кишені», – наголосила закарпатка.

Загалом більшість мешканців області речами першої необхідності запаслися, відключення ні для кого цього разу не стали «громом серед ясного неба». Утім з графіками досі розібралися не всі і багато хто нарікає на те, що вони недостатньо продумані. Тим не менше, люди розуміють, що ситуація в державі важка і готові заощадливо споживати світло. Хоча при цьому багато хто усе ж сподівається, що енергосистему вдасться відновити швидше, ніж прогнозують і кожен знову зможе жити у звичному ритмі без графіків і обмежень.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах