163398
13:49 28.052024

На Закарпатті нашестя попелиці: шкідники обліпили городину, квіти, листя кущів та дерев

Життя 3564

Велика кількість попелиці може призвести до загибелі рослин, здатна знищити весь урожай та попсувати клумби. Комахи-шкідники швидко розмножуються та гальмують розвиток рослин. Досить прикро спостерігати за подібною шкодою.

На Закарпатті шкідники обліпили городину, квіти, листя кущів та дерев у садах та на людських городах. В Ужгороді та Перечині ця пошесть напала на липу: листя стало липким, почало скручуватися і деформуватися.

– За свого життя такого не бачив, а мені сьогодні 64 роки, – каже чоловік. – Листя липи таке липке, якби його намазав медом, – перехожий чоловік у Перечині доторкається до гілок липи.

Перечинка Марія Іванівна на городі вирощує картоплю, моркву, буряки, цибулю, часник, зелень петрушки та кропу.

– Вирощую для власних потреб, але виростити щось і зібрати хороший урожай дуже складно: то жуки, то руді слимаки докучають. Тепер ще і тля. Маю кущ троянд, уже двічі його обприскувала, ніби шкідники пропали, але не факт, що не заведуться знову. Цього року вперше напала чорна мушка на кущі чорної смородини. Не знаю, чим обробляти. Піду в аптеку та на базар і щось куплю, бо треба їх рятувати. Народні методи не дуже дієві, – поділилася жінка.

Ганна Михайлівна з Перечина скаржиться, що попелиця знищила всі рослини червоного столового буряку.

–– Повисмикувала всі бурячки разом з бур’яном – не було вже що рятувати. Дуже шкода, бо в магазині купувала насіння хорошого сорту. Посадила квасолю, мушка її теж дуже любить, обприскувала мильним розчином. На хімію грошей не вистачає – що там тієї пенсії, – бідкається моя співрозмовниця.

У селі Малий Раковець, що на Іршавщині, попелиця обліпила груші. У саду Ганни Василівни ростуть різні плодові дерева.

– Груші дуже капризні, виростити дерево і зібрати з нього урожай не так легко. Ось груші літніх та осінніх сортів як присіла мушка, – розказує і показує на знищені пагони дерева. – З цим уже нічого не можна зробити, хіба що обламати пошкоджені гілки і викинути подалі. Коли жив чоловік, то цим займався він. А мені вистачає роботи на городі. Хочу виростити бодай якісь овочі. Капусту вже не вирощую, бо з нею через ту мушку ціла проблема – краще куплю готові качани.

Сім’я Поповичів проживає у Горянах, що біля Ужгорода. Городину вирощують для власних потреб. 20 років тому заклали сад із різних плодових дерев.

– Щоб щось мати, то на тому городі та в саду треба тупцювати з ранньої весни до пізньої осені: то садити, то копати, то обробляти від шкідників, то, з божою поміччю урожай зібрати і зробити заготовки на зиму, – каже пані Ірина. – Цього року дуже багато попелиці на всьому. На хімію вже витратили більше 1,5 тисяч гривень. Обприскуємо і мильним розчином, і посипаємо золою, і всім, що кажуть люди. Хочеться мати своє, тому і трудимося, крутимося як білка в колесі з чоловіком, бо пенсії не вистачає.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

Фото зроблено у Перечині та селі Малий Раковець протягом тижня

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах