162280
11:26 3.052024

На ринках Ужгорода вже продають закарпатську черешню

Життя 3967

На ринках Ужгорода вже продають першу черешню. Плоди ягід достигли на деревах, які ростуть у садах закарпатців.

2 травня. 11 година. Біля хімічного факультету Ужгородського національного університету молода жінка торгує черешнею. З пані Мар’яною з села Бобовище Мукачівського району познайомилася три роки тому під час підготовки матеріалу про ранні кісточкові. Жінка розповіла, що перший урожай маюшок (так називають ранні черешні на Закарпатті – достигають у маю, себто, у травні) зібрала 29 квітня. Ними поласувала родина. Наступного дня зривала червоні плоди для продажу. Власним авто привезла до Ужгорода. Компанію склала двоюрідна сестра.

– Першого травня торгувала вперше. Якщо у середу товар спродала до обіду, то сьогодні (2 травня) торгівля йде слабо – людей дуже мало, – бідкається.

За пластиковий стакан черешень просить 50 грн. На моє прохання зважує. У ньому 220 грам. У пластиковій коробці вдвічі більше. За неї просить сто грн. Пригощає. Черешні смачні, солодкі.

Молода елегантна пані у чорній куртці та стильній довгій леопардовій сукні з чорним прямим волоссям купує коробку черешень за сотню. Не торгується. «Бачу, що стиглі, файні, свіжі. Побалую своїх першими черешнями», – каже. На її прохання продавчиня акуратно висипає їх до рожевого целофанового пакета. У Мар’яни ужгородка купує ще огірки, головку капусти та два пучки зеленого кропу.

На Зеленому ринку черешнею торгувала тільки одна продавчиня. У неї була лише одна пластикова коробка. За неї просила сотню. Видно, що ягоди зірвані з дерева день-два тому – почали втрачати товарний вид.

На П’яному базарі цього дня ранньою черешнею торгувала жінка років 55. Червоні плоди насипані до картонних коробок. Виросли у селі Медведівці, що на Мукачівщині. Кілограм правила по 130 грн. Люди проходили, питали ціну, дивувалися, що так скоро достигли черешні. Товар не дуже користувався попитом.

– Мені скоро 60, але не пам’ятаю, щоб так рано були маюшки на базарі. Майскорше бачила 15-20 травня. Лакомлюся, але почекаю, коли будуть дешевші. Ліпше куплю полуниці – ціни впали, – каже мені пані у брючному костюмі.

Цього дня на ринках Ужгорода було багато закарпатської полуниці. Продавці ледве встигали обслужити покупців. Люди купували по декілька кілограм. Ціни були доступні – від 40 грн. за кг. За сто грн. – великі, відбірні, такі гарні, як намальовані. Зауважу, протягом останнього тижня ринки, торгові точки завалені ароматними ягодами. Ціни щодня падають. Товар користується попитом.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах